Komosa biała w zbożach ozimych – charakterystyka i zwalczanie
Komosa biała (Chenopodium album), nazywana inaczej lebiodą jest pospolitym chwastem na wszystkich typach gleb. Nie wykazuje zdolności do zimowania jednak wzrasta w całym okresie wegetacji, przez co doskonale rozwijają się w uprawach roślin ozimych, w tym zbóż.
Jak wygląda komosa biała
Chwast jest rośliną jednoroczną jarą, kiełkującą przez cały okres wegetacji. Należy do rodziny szarłatowatych. Dorasta do około metra wysokości. Ma bardzo mocny korzeń palowy, który silnie rozgałęzia się i sięga w głąb gleby. Łodyga komosy jest tępokanciasta, silnie rozgałęziona o mączystym nalocie. Czasami czerwono nabiegła. Liście u nasady są jajowatego kształtu, zaś dolne liście są rombowatego kształtu o wyraźnych wcięciach. Górne liście przybierają kształt lancetowaty. Kwiatostan komosy przybiera kształt kłosa piramidalnego.
Komosa biała w uprawach
Komosa jest pospolitym chwastem występującym we wszystkich typach upraw. Szybko wzrasta i zwłaszcza jesienią silnie konkuruje z młodymi roślinami uprawnymi o składniki pokarmowe, w tym potas. Jest bardzo plenna. Jedna roślina jest w stanie wydać nierzadko do 20 tys. nasion, które w sprzyjających warunkach mogą zachować zdolność do kiełkowania przez kilka lat.
Zwalczanie
Jako że, komosa biała jest niepożądanym i bardzo uciążliwym chwastem do jej zwalczania powinno się stosować jedynie dobrze dobrane herbicydy o udokumentowanej skuteczności.