Inne uprawy marchew prosto z pola - uprawa marchwi krok po kroku

Opublikowano: 6 sierpnia, 2021 | autor: Redaktor

Uprawa marchwi krok po kroku. Co musisz o niej wiedzieć?

Marchew zwyczajna (Daucus carota) jest jednym z najchętniej uprawianych warzyw w Polsce. Powierzchnią swoich upraw, wynoszącą 22-24 tys. ha, ustępuje jedynie kapuście oraz cebuli. Marchew ma niewielkie wymagania cieplne i może być uprawiana na większości typów gleb. Jednak osiągnięcie sukcesu w jej uprawie wymaga zastosowania się do kilku wskazówek. W naszym artykule przeczytasz, o czym warto pamiętać podczas uprawy marchwi krok po kroku. po

 

Uprawa marchwi, tych elementów nie możesz przegapić

Wybór stanowiska

Marchew może być uprawiana na większości typów gleb w Polsce. Jednak pod jej uprawę najlepiej wybierać stanowiska o glebach lekkich, piaszczysto-gliniastych, żyznych, średnio wilgotnych oraz o pH 6,0–6,8. W przypadku wysiewu na glebach ciężkich o nieuregulowanych stosunkach wodnych należy liczyć się z tym, że korzenie roślin mogą pękać i rozdwajać się. Marchew preferuje stanowiska słoneczne, które dodatnio wpływają na zawartość cukrów i karotenu w korzeniu.

Dobór przedplonu

Zalecanym przedplonem dla marchwi są uprawy: kalafiora, kalarepy, kapusty, kukurydzy oraz pora. Nie zaleca się wysiewu marchwi po burakach, fasoli, grochu, pietruszce, selerze czy ziemniakach.

 Marchew jest wrażliwa na niedobór mikroskładników

Marchew wykazuje dużą wrażliwość na niedobór takich pierwiastków jak bor, miedź i cynk. Objawami niedoboru boru są spowolnienie wzrostu roślin, przebarwienie naci na pomarańczowo oraz pojawienie się ciemnych plam na korzeniach, stanowiących defekt handlowy. Niedobór miedzi prowadzi do niedorośnięcia korzeni oraz spadku zawartości w nich cukrów i karotenu. Z kolei na skutek deficytu cynku nać ulega deformacji co prowadzi do osłabienia wzrostu roślin.

Chroń marchew przed szkodnikami

Najgroźniejszym i najpospolitszym szkodnikiem zagrażającym uprawie marchwi w Polsce jest połyśnica marchwianka. Szkody wyrządzone przez tego agrofaga mogą sięgać nawet 80% plonu.

Połyśnicę marchwiankę należy zwalczać natychmiast po zaobserwowaniu przekroczenia przez nią progu zagrożenia wynoszącego średnio:

  • dla pokolenia wiosennego – co najmniej 2 muchówki
  • dla pokolenia letniego średnio 0.75-1 muchówki

odłowionych w ciągu 3 dniowych obserwacji na co najmniej 3-4 tablicach lepowych.

Do tego celu doskonale spisze się insektycyd Benevia®.

 

Zdolność przechowalnicza warzyw – co warto o niej wiedzieć?

Tags: ,


O autorze



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Do góry ↑