Ochrona roślin marchew w koszach, przechowywanie marchwi

Opublikowano: 16 września, 2021 | autor: Redaktor

Przechowywanie marchwi – Poprawa zdolności przechowalniczej

W prawidłowych warunkach przechowywanie korzeni marchwi, jest możliwe nawet do 12 miesięcy. Jeżeli chcemy, aby marchew była świeża jak najdłużej. Musimy wykonać pewne kroki wcześniej. Należy zadbać o wysoką zdrowotność roślin podczas całego sezonu wegetacyjnego, aż do zbioru. Dzięki takim zabiegom w okresie składowania ograniczymy do minimum straty spowodowane długim przechowywaniem. Pamiętaj, tylko nieuszkodzone korzenie dają szansę na wyeliminowanie chorób przechowalniczych.

Wyeliminowanie niedoborów

Marchew jest bardzo wrażliwa na niedobory makro- i mikroelementów. Pod koniec okresu jej wegetacji zaleca się nawożenie dolistne takimi preparatami jak Carnival. Nawóz ten zabezpiecza jakość i zdolność przechowalniczą owoców i warzyw, dzięki dolistnemu dostarczaniu wapnia z dodatkiem magnezu, azotu, boru i cynku. W celu zapobiegania niedoborom powyższych pierwiastków i zabezpieczania jakości i zdolności przechowalniczej marchwi zaleca się wykonanie 2–3 zabiegów co 10 – 14 dni zaczynając od momentu osiągnięcia przez korzeń średnicy 7 mm.

 

Marchew przechowywana w skrzynkach

Ochrona marchwi

Jedynie zdrowe i nieuszkodzone korzenie marchwi mają szansę na prawidłowe przechowywanie. W przypadku obniżonej zdrowotności i jakości plonu może dojść do znacznych strat w trakcie przechowywania wywołanych takimi chorobami jak alternarioza, ryzoktonioza, zgnilizna twardzikowa, mokra zgnilizna korzeniowych czy szara pleśń. Groźnym szkodnikiem, na skutek którego żerowania może dochodzić do infekcji grzybowych i gnicia korzeni jest połyśnica marchwianka. Jej larwy żerując na korzeniach marchwi drążą korytarze, które wypełniają półpłynnymi odchodami.  Do zwalczania tego szkodnika zaleca się wykonanie 2 zabiegów ochronnych, z odstępem co najmniej 10 dni, przy zastosowaniu Benevia® 100 OD.

Zbiór marchwi, przechowywanie marchwi oraz higiena panująca w przechowalni

Zaleca się, aby zbiór marchwi odbywał się w warunkach suchej i słonecznej pogody. Mokre i pokryte błotem korzenie gorzej się przechowują. Bardzo istotnym  czynnikiem wpływającym na jakość przechowywanych roślin jest higiena panująca w przechowalni. Pomieszczenie w którym mają być przechowywane korzenie musi być czyste oraz zdezynfekowane przed ich złożeniem.

 

Przeczytaj też artykuł:

Uprawa marchwi krok po kroku. Co musisz o niej wiedzieć?

Tags: ,


O autorze



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Do góry ↑