3 fakty o kukurydzy – zaskoczony?

fakty o kukurydzy

Oto 3 nieznane fakty o kukurydzy:

Fakt 1. Historia uprawy

Pochodzenie – Meksyk

Początki uprawy – 5000 lat. p. n. e

Początki upraw w Polsce – XVII – XVIII w.

Przypuszcza się, że pierwsze nasiona kukurydzy przywiozła do Hiszpanii druga wyprawa Kolumba.

Fakt 2. Zastosowanie kukurydzy

Surowiec lekarski

  • Znamiona kukurydzy wykorzystuje się jako lek moczopędny. W przypadku problemów z oddawaniem moczu stosuje się go jako przeciwzapalny i rozkurczowy.

Biopaliwo

  • Stany Zjednoczone przeznaczają na ten cel ok. 40% uprawianej kukurydzy.
  • Unia europejska ok. 2%  produkcji.

Pasza dla zwierząt gospodarskich

Kosmetologia

  • Mączkę kukurydzianą wykorzystuje się w kosmetologii.
  • Łagodzi podrażnienia i działa przeciwalergicznie.
  • W połączeniu z olejem rycynowym stosuje się na obrzęki.

Alkohol

  • Surowiec do produkcji alkoholu zarówno w gorzelniach, jak i browarach.

Olej kukurydziany

Fakt 3. Najwięksi producenci kukurydzy 2012:

Stany Zjednoczone 273,8 mln t

Chiny 208,3 mln t

Brazylia 71,3 mln t

Polska 4 mln t

 

Polecamy także: