Ochrona fungicydowa a wyższy plon
Aby uzyskać optymalny plon z upraw, potrzebna jest wzmożona i kompleksowa ochrona fungicydowa roślin. Duże straty bezpośrednie powodują choroby powodowane przez patogeny grzybowe i grzybopodobne. Stosowanie fungicydów pozwoli na ograniczenie strat i uzyskanie zadowalającej (względnie) opłacalności. Co warto wiedzieć w tym temacie?
Choroby grzybowe zagrażają roślinom uprawnym na każdym z etapów – od kiełkowania po przechowywanie plonów. Często patogeny, które je powodują, żywią się na różnych grupach i tym samym jeszcze sprawniej przenoszą na uprawy. Objawy mogą być różne. Efektowna uprawa nie polega wyłącznie na rozpoznawaniu objawów i doraźnym zwalczaniu (chociaż to też), ale przede wszystkim na szeroko zakrojonej profilaktyce i zapobieganiu chorobom. Może bowiem okazać się, że na walkę jest za późno i choroba poczyniła już znaczne straty w plonie.
Choroby, a straty w plonach
Konieczność ochrony zbóż przez stosowanie preparatów na grzyby łatwo można pokazać na przykładzie patogenów porażających zboża. Jedną z groźniejszych chorób zbóż jest rdza żółta (Puccinia striiformis).
Jak podaje Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu szkodliwość rdzy żółtej polega na zdrobnieniu ziarna i obniżeniu jego wartości spożywczej. W sprzyjających warunkach masowo rozprzestrzenia się a straty w plonie mogą oscylować w granicach 50-70%. Powszechnym problemem w Polsce jest mączniak prawdziwy zbóż (Blumeria gramini). W Polsce średnie porażenie wynosi 33% a straty w plonie przekraczają 40%. „Niedocenianą” chorobą jest septorioza liści (Septoria tritici), która obniża ogólną masę ziarna. Straty w plonie przy jej wystąpieniu wynoszą 5-30%. W przypadku wystąpienia septoriozy plew pszenicy (Stagonospora nodorum) plon jest niższy o 50-60%. W uprawie pszenicy ozimej problemem bywa łamliwość źdźbła (Pseudocercosporella herpotrichoides). Należy zwrócić na nią uwagę zwłaszcza pod koniec krzewienia. Przy silnym porażeniu dochodzi do wylegania a także załamywania się roślin. Straty wynoszą wtedy kilkanaście procent.
Podobne sytuacje występują u innych grup roślin, plon można stracić nawet w trakcie przechowywania warzyw czy owoców. Można tego uniknąć przez racjonalne i profilaktyczne stosowanie fungicydów. Należy stosować je naprzemiennie (aby patogen nie wytworzył mechanizmów odpornościowych), dostosowywać do rodzaju uprawy a także aktualnych warunków pogodowych.