Rzepak kwitnie – sprawdź co mu zagraża
Rzepak ozimy rozpoczyna kwitnienie już w maju. Faza ta trwa około 3 tygodni i ma determinujący wpływ na ilość zawiązanych łuszczyn i nasion, a co za tym idzie ostateczny plon. W tym czasie rzepak jest niezwykle wrażliwy na wahania temperatur oraz naloty groźnych szkodników. Dużym problemem może okazać się również niska aktywność owadów zapylających. Przeczytaj i sprawdź czy wiesz co robić kiedy rzepak kwitnie.
Wahania temperatur
Jednym z głównych zagrożeń podczas kwitnienia rzepaku są wahania temperatur. Duże różnice temperatur pomiędzy dniem a nocą, a czasem nawet występujące w maju przymrozki mogą być przyczyną destrukcji zalążni i redukcji ilości płodnych kwiatów rzepaku. Stres cieplny, na który narażone są rośliny, prowadzi do zmian w ich metabolizmie. Dla kwitnącego rzepaku najgroźniejsze są przymrozki. Zamarzający sok komórkowy zwiększa swoją objętość i rozrywa ściany komórkowe. W wyniku tego zjawiska uszkodzone rośliny mogą przejściowo więdnąć, a przemrożone organy, takie jak kwiaty zamierać i odpadać.
Jakie środki stosować w różnych fazach rozwojowych rzepaku?
Okresowa susza
Deficyt wody może również istotnie zredukować przyszły plon rzepaku. Brak opadów powoduje zasychanie roślin oraz redukcję organów generatywnych. Nieliczne nasiona, którym uda się wykształcić charakteryzują znacznie obniżoną masą tysiąca nasion.
Owady zapylające rzepak
Zimna, wilgotna, pochmurna i wietrzna pogoda podczas kwitnienia rzepaku oraz nieprawidłowo przeprowadzona ochrona chemiczna znacząco obniża aktywność owadów zapylających. Ich obecność w rzepaku jest jednak niezbędna, gdyż gwarantuje skrócenie czasu kwitnienia łanu oraz dodatnio wpływa na ilość i jakość nasion zawiązanych w łuszczynie.
Rzepak kwitnie, a słodyszek nie próżnuje
Słodyszek rzepakowy uszkadza rzepak już od fazy końca kwitnienia i opadania większości płatków (BBCH 67). Chrząszcze, w poszukiwaniu pyłku kwiatowego, wgryzają się w pąki. Uszkodzone żółkną, następnie zasychają i odpadają. W wyniku tego pozostają nieregularne kwiatostany oraz nierównomiernie rozłożone łuszczyny. Straty wyrządzane przez słodyszka w uprawach rzepaku mogą przekraczać 30%.