Wymarzanie ozimin – warto wiedzieć

Wymarzanie ozimin, to obecnie jedno z największych zagrożeń w uprawie. Zima w sezonie 2022/23 kolejny raz jest jedną z tych „trudnych” zim. Niewielkie opady śniegu, przeplatane znacznymi skokami temperatur, powodują u producentów rolnych spory niepokój. Niestety, odpowiedź na pytanie, jak rośliny poradzą sobie z tak kapryśną i nieprzewidywalną pogodą poznamy dopiero wiosną.

Jaką podatność mają oziminy na wymarzanie i jak można wspomóc ich zahartowanie w kolejnym sezonie?

Podatność ozimin na wymarzanie

Oziminy mają określoną odporność na wymarzanie, która zależy zarówno od gatunku, jak również od jego odmiany.

Największą odpornością na niskie temperatury i brak okrywy śnieżnej odznacza się żyto ozime. Temperatura graniczna dla tej rośliny, w sprzyjających warunkach – występowaniu okrywy śnieżnej, wynosi -35 ˚C. Zaś w przypadku jej braku -25 ˚C.

Natomiast najwrażliwszy na wymarzanie jest jęczmień ozimy, którego temperatura graniczna z okrywą śnieżną wynosi -25 ˚C, a bez okrywy -15 ˚C.

Temperatury graniczne – czy oziminy muszą wymarznąć?

Należy pamiętać, że pojawienie się temperatury granicznej jednej nocy, nie oznacza, że rośliny od razu wymarzną. Wartości te mają charakter orientacyjny, a o przezimowaniu roślin decyduje również szereg dodatkowych czynników.

Nie mniej, pojawienie się bardzo niskich, granicznych, temperatur kilka dni z rzędu znacznie zwiększa ryzyko, że oziminy ucierpnią. Niekorzystnymi czynnikami potęgującymi efekt mrozu są warunki pogodowe, w tym silny wiatr powodujący wysmalanie roślin.

Zahartowanie ozimin a wymarzanie ozimin

Prawidłowe zahartowanie ozimin zwiększa ich zdolność przetrwania ujemnych temperatur. Proces hartowania ozimin jest kilkuetapowy.

Zahartowanie ozimin

  • Prehartowanie – zachodzi w temperaturze do 15˚C, która pozwala na zachowanie odpowiedniego stopnia fotosyntezy, przy jednoczesnym zahamowaniu wzrostu rośliny
  • Pierwsza faza hartowania – rozpoczyna się w bliskich zeru temperaturach dodatnich 0–8 ˚C
  • Druga faza hartowania – zachodzi w okresie mrozów

 

Zahartowanie ozimin polega na gromadzeniu się w ich soku komórkowym glukozy i substancji białkowych powodujących obniżennie jego punktu zamarzania.

Oziminy w zależności od gatunku charakteryzują się różnicami w tempie i przebiegu aklimatyzacji. Najszybszej aklimatyzacji ulega pszenica ozima.

Jak wspomóc zahartowanie ozimin?

Istotnym czynnikiem sprzyjającym zahartowaniu roślin jest ich dokarmianie dolistne makro- i mikroelementami. Zabieg ten pozwala na zagęszczenie soku komórkowego ozimin oraz uzyskanie odpowiedniego pokroju i ich kondycji przed zimą.

Godnym polecenia preparatem jest Multiple Pro. Nawóz można użyć zarówno jesienią do przygotowania zbóż do zimowego spoczynku, jak również wiosną, aby uruchomić intensywny przyrost masy.

 

 

Polecamy także: