Przechowywanie marchwi – poprawa zdolności przechowalniczej
W prawidłowych warunkach przechowywanie korzeni marchwi, jest możliwe nawet do dwunastu miesięcy. Jeżeli chcemy, aby marchew była świeża jak najdłużej. Musimy wykonać pewne kroki wcześniej. Należy zadbać o wysoką zdrowotność roślin podczas całego sezonu wegetacyjnego, aż do zbioru. Dzięki takim zabiegom w okresie składowania ograniczymy do minimum straty spowodowane długim przechowywaniem. Pamiętaj, tylko nieuszkodzone korzenie dają szansę na wyeliminowanie chorób przechowalniczych.
Wyeliminowanie niedoborów
Marchew jest bardzo wrażliwa na niedobory makro- i mikroelementów. Pod koniec okresu jej wegetacji zaleca się nawożenie dolistne. Nawozy zabezpieczą jakość i zdolność przechowalniczą owoców i warzyw.
Ochrona marchwi
Jedynie zdrowe i nieuszkodzone korzenie marchwi mają szansę na prawidłowe przechowywanie. W przypadku obniżonej zdrowotności i jakości plonu może dojść do znacznych strat w trakcie przechowywania wywołanych takimi chorobami jak alternarioza, ryzoktonioza, zgnilizna twardzikowa, mokra zgnilizna korzeniowych czy szara pleśń. Groźnym szkodnikiem, na skutek którego żerowania może dochodzić do infekcji grzybowych i gnicia korzeni jest połyśnica marchwianka. Jej larwy żerując na korzeniach marchwi drążą korytarze, które wypełniają półpłynnymi odchodami. Do zwalczania tego szkodnika zaleca się wykonanie 2 zabiegów ochronnych, z odstępem co najmniej 10 dni, przy zastosowaniu Benevia® 100 OD.
Zbiór marchwi, przechowywanie marchwi oraz higiena panująca w przechowalni
Zaleca się, aby zbiór marchwi odbywał się w warunkach suchej i słonecznej pogody. Mokre i pokryte błotem korzenie gorzej się przechowują. Bardzo istotnym czynnikiem wpływającym na jakość przechowywanych roślin jest higiena panująca w przechowalni. Pomieszczenie w którym mają być przechowywane korzenie musi być czyste oraz zdezynfekowane przed ich złożeniem.