Warzywa dyniowate w szklarni – uprawa, wyzwania
Warzywa dyniowate, takie jak dynia, cukinia, kabaczek czy patison są ciepłolubnymi roślinami chętnie uprawianymi w Polsce jako rośliny jednoroczne. Ze względu na dużą wrażliwość na niskie temperatury oraz brak odporności na mróz konieczny jest ich wysiew w szklarniach lub od połowy maja wprost do gruntu. Jakie korzyści niesie ze sobą uprawa warzyw dyniowatych w szklarni? Jakie czynniki należy wziąć pod uwagę, planując tego rodzaju produkcję roślinną?
Warzywa dyniowate – gatunki
Warzywa dyniowate cieszą się w Polsce dużą popularnością. W tej grupie roślin uprawnych znajdują się m.in. dynia, cukinia, kabaczek, patison, ogórek melon, ogórek siewny i tykwa.
Jednym z kluczowych powodów, dla których warzywa dyniowate cieszą się dużym zainteresowaniem, jest ich wysoka wartość odżywcza i smak. Ponadto, uprawa dyniowatych jest stosunkowo łatwa, a plony obfite. Szczególnie chętnie uprawianym warzywem z tej grupy w Polsce jest dynia, a konkretnie dwie jej odmiany – dynia zwyczajna i dynia olbrzymia.
Polska czołowym producentem dyni w Unii Europejskiej
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa podał, że w 2022 roku Polska wyprodukowała 400 tysięcy ton dyni, co daje jej status największego producenta tego warzywa w Unii Europejskiej. Znajdująca się na drugim miejscu Francja wyprodukowała ponad 200 tys. ton, a więc połowę mniej niż Polska. W czołówce znalazły się także Hiszpania, Niemcy i Portugalia.
Wysiew nasion i produkcja rozsady
Dla produkcji rozsady warzywa dyniowate wysiewa się do wilgotnego i ogrzanego do około 20˚C podłoża torfowego lub kompostowo-piaszczystej ziemi. Dla wschodzących roślin, temperatura w pomieszczeniu powinna wynosić około 24-28°C.
Natomiast po wschodach, w ciągu dnia 20-25°C, zaś w nocy, w zakresie 16-20°C. Produkcja rozsady trwa około pięć tygodni. Do gleby rośliny wysadza się po 15 maja. Nasiona dyni, cukinii i ogórka, po majowych przymrozkach, można również wysiewać wprost do gruntu.
Uprawa warzyw dyniowatych w szklarni pozwala na ich uprawę przez cały rok.
Warzywa dyniowate – wyzwania w uprawie
Uprawa warzyw dyniowatych w szklarni jest stosunkowo łatwa. Jednak, aby uzyskać satysfakcjonujący wynik ekonomiczny niezbędne jest wybór najbardziej optymalnego okresu produkcji, prawidłowa pielęgnacja roślin, zapewnienie optymalnego mikroklimatu w szklarni oraz właściwej ochrony przed szkodnikami.
Ochrona przed szkodnikami w szklarni
Groźnymi szkodnikami w uprawie warzyw dyniowatych są m.in. mszyce, mączliki oraz przędziorki. W warunkach szklarniowych, gdzie szkodniki mogą się szybko namnażać, konieczne jest systematyczne monitorowanie upraw oraz natychmiastowa i zdecydowana reakcja na pojawiające się zagrożenia. W przypadku konieczności zwalczania szkodników, warto sięgnąć po preparat Verimark®, który posiada rejestrację pozwalającą na jego stosowanie w szklarniach.