Wymarzanie ozimin – warto wiedzieć
Wymarzanie ozimin, to obecnie jedno z największych zagrożeń w uprawie. Zima w sezonie 2022/23 kolejny raz jest jedną z tych „trudnych” zim. Niewielkie opady śniegu, przeplatane znacznymi skokami temperatur, powodują u producentów rolnych spory niepokój. Niestety, odpowiedź na pytanie, jak rośliny poradzą sobie z tak kapryśną i nieprzewidywalną pogodą poznamy dopiero wiosną.
Jaką podatność mają oziminy na wymarzanie i jak można wspomóc ich zahartowanie w kolejnym sezonie?
Podatność ozimin na wymarzanie
Oziminy mają określoną odporność na wymarzanie, która zależy zarówno od gatunku, jak również od jego odmiany.
Największą odpornością na niskie temperatury i brak okrywy śnieżnej odznacza się żyto ozime. Temperatura graniczna dla tej rośliny, w sprzyjających warunkach – występowaniu okrywy śnieżnej, wynosi -35 ˚C. Zaś w przypadku jej braku -25 ˚C.
Natomiast najwrażliwszy na wymarzanie jest jęczmień ozimy, którego temperatura graniczna z okrywą śnieżną wynosi -25 ˚C, a bez okrywy -15 ˚C.
Temperatury graniczne – czy oziminy muszą wymarznąć?
Należy pamiętać, że pojawienie się temperatury granicznej jednej nocy, nie oznacza, że rośliny od razu wymarzną. Wartości te mają charakter orientacyjny, a o przezimowaniu roślin decyduje również szereg dodatkowych czynników.
Nie mniej, pojawienie się bardzo niskich, granicznych, temperatur kilka dni z rzędu znacznie zwiększa ryzyko, że oziminy ucierpnią. Niekorzystnymi czynnikami potęgującymi efekt mrozu są warunki pogodowe, w tym silny wiatr powodujący wysmalanie roślin.
Zahartowanie ozimin a wymarzanie ozimin
Prawidłowe zahartowanie ozimin zwiększa ich zdolność przetrwania ujemnych temperatur. Proces hartowania ozimin jest kilkuetapowy.
Zahartowanie ozimin
- Prehartowanie – zachodzi w temperaturze do 15˚C, która pozwala na zachowanie odpowiedniego stopnia fotosyntezy, przy jednoczesnym zahamowaniu wzrostu rośliny
- Pierwsza faza hartowania – rozpoczyna się w bliskich zeru temperaturach dodatnich 0–8 ˚C
- Druga faza hartowania – zachodzi w okresie mrozów
Zahartowanie ozimin polega na gromadzeniu się w ich soku komórkowym glukozy i substancji białkowych powodujących obniżennie jego punktu zamarzania.
Oziminy w zależności od gatunku charakteryzują się różnicami w tempie i przebiegu aklimatyzacji. Najszybszej aklimatyzacji ulega pszenica ozima.
Jak wspomóc zahartowanie ozimin?
Istotnym czynnikiem sprzyjającym zahartowaniu roślin jest ich dokarmianie dolistne makro- i mikroelementami. Zabieg ten pozwala na zagęszczenie soku komórkowego ozimin oraz uzyskanie odpowiedniego pokroju i ich kondycji przed zimą.
Godnym polecenia preparatem jest Multiple Pro. Nawóz można użyć zarówno jesienią do przygotowania zbóż do zimowego spoczynku, jak również wiosną, aby uruchomić intensywny przyrost masy.