Septarioza paskowana liści pszenicy. Jakie straty ekonomiczne powoduje?
Już teraz lustrując plantacje pszenicy, w wielu rejonach naszego kraju, można zaobserwować septoriozę paskowaną liści pszenicy. Choroba ta stanowi trudnego przeciwnika, z którym należy się liczyć. W zależności od czekającego nas dalszego przebiegu jesienno-zimowej pogody, wiosną porażenie septoriozą może gwałtownie przybierać na sile. Choroba może doprowadzić do strat ekonomicznych przekraczających nawet 30% plonu ziarna.
Septarioza paskowana liści, groźna nie tylko w pszenicy
Jesienią na młodych roślinach pszenicy można zaobserwować pierwsze objawy choroby, które przybierają postać owalnych, chlorotycznych plam. Początkowo zmiany te są barwy szarozielonej. Wiosną, w późniejszych fazach rozwojowych choroby, stają się one podłużne i przybierają brunatną barwę. W miarę dalszego postępu choroby plamy zlewają się ze sobą obejmując całą powierzchnię liści, co prowadzi do przedwczesnego zamierania roślin. Wiosną, a niekiedy nawet jesienią, na porażonych liściach pojawiają się owocniki grzyba (piknidia). Straty w plonie ziarna spowodowane septoriozą paskowaną liści wynoszą 5-30%, a w latach bardzo wilgotnych nawet więcej. Porażeniu chorobą może ulegać nie tylko pszenica, ale również inne gatunki zbóż.
Progi ekonomicznej szkodliwości w pszenicy
Wskazaniem do przeprowadzenia zabiegu w pszenicy jest przekroczenie przez septoriozę progu ekonomicznej szkodliwości, który wynosi:
- 30-50% porażonych liści z pierwszymi objawami choroby lub 1% liści z owocnikami (w fazie krzewienia)
- 10-20% porażonej powierzchni liścia podflagowego lub 1% liści z owocnikami (w fazie strzelania w źdźbło)
- 5-10% porażonej powierzchni liścia podflagowego lub 1% liści z owocnikami (w fazie kłoszenia)
Nie trać czasu
Ze względu na dużą presję w pszenicy powodowaną przez septoriozę paskowaną liści choroba ta musi być zwalczana najszybciej jak to tylko możliwe. Preparatem polecanym do zabiegów T1 w zbożach jest Rubric® 125 SC, który również doskonale radzi sobie z innymi chorobami grzybowymi w zbożach.
Przeczytaj też: