Ochrona roślin atak wciornastka tytoniowca

Opublikowano: 22 lutego, 2021 | autor: Redaktor

Wciornastek tytoniowiec – opis szkodnika, zwalczanie i szkodliwość

Wciornastek tytoniowiec (Thrips tabaci) żeruje na ponad 300 gatunkach roślin, nie tylko na polu ale również w szklarniach. Rośliny, które atakuje to m.in.: tytoń, cebula, ogórek, czosnek por, kapusta, pomidor, bakłażan, słodka papryka, ale także róża, chryzantema czy gerbera.

Wciornastek tytoniowiec zasiedla wszystkie nadziemne części roślin, a szkodliwe dla rośliny są zarówno osobniki dorosłe jak i larwy.

Wciornastek – opis szkodnika

Jaja wciornastka tytoniowca są bardzo małe, niewidoczne gołym okiem.

Ciało osobników dorosłych jest bardzo wydłużone, o kształcie przecinkowym, długości do 1,3 mm o ubarwieniu od żółtego do jasnobrązowego. Owad ma dwie pary, wąskich skrzydeł zakończonych strzępiną. Na głowie są siedmioczłonowe czułki widoczne pod mikroskopem. Na głowie znajdują się przyoczka o barwie szarawej. Larwy są mniejsze od osobników dorosłych (maksymalnie 1 mm długości) i w przeciwieństwie do osobników dorosłych nie mają skrzydeł. Ich barwa zmienia się. Początkowo larwy są koloru kremowego, a później żółtego. Nimfy mają zaczątki skrzydeł.

 

Objawy żerowania i szkodliwość wciornastka tytoniowca

Liczba pokoleń różni się od miejsca uprawy roślin. W warunkach polowych wciornastek tytoniowiec rozwija od 4 do 6 pokoleń, natomiast w przypadku uprawy szklarniowej pokoleń może być nawet 10-12. Szkodnik wznawia żerowanie wiosną, by później przenieść się na rośliny żywicielskie, na których pozostają do późnej jesieni. Samica potrafi w tkankach liści złożyć ok. 100 jaj. Czas potrzebny na przejście wszystkich etapów rozwoju waha się od 18 do 30 dni.

Szkodliwe są osobniki dorosłe jak i larwy, które potrafią wcisnąć się w najgłębsze zakamarki roślin. Przy licznym pojawie, w miejsca nakłuć tkanek, z których wysysane są soki, powstają przebarwienia, a nawet żółtawe lub srebrzyste plamy i narkozy. Żerowanie wciornastka otwiera drogę chorobom grzybowym takim jak wirus brązowej plamistości pomidora.

Monitoring występowania

Monitoring opiera się na zastosowaniu niebieskich tablic lepowych, a także obserwacji wizualnych roślin.

Profilaktyka i zwalczanie

Stosowanie płodozmianu, a także izolacji przestrzennej od roślin żywicielskich. Należy usuwać również chwasty. W uprawach szklarniowych stosuje się walkę biologiczną z użyciem drapieżnych roztoczy i pluskwiaków. W ochronie chemicznej używa się polecane insektycydy.

Śmietka kapuściana. Opis szkodnika, objawy żerowania i szkodliwość


O autorze



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Do góry ↑