Parch zwykły ziemniaka. Czy wiesz jak chronić swoją plantację?
Parch zwykły ziemniaka jest powszechnie występującą chorobą skórki ziemniaka wywoływaną przez bytujące w glebie bakterie z rodzaju Streptomyces. Bulwy o porażonej powierzchni są nie tylko mniej atrakcyjne dla konsumentów, ale również gorzej się przechowują.
Parch zwykły ziemniaka – rozwój i objawy choroby
Do infekcji dochodzi podczas zawiązywania bulw ziemniaka. Źródłem porażenia mogą być chore sadzeniaki oraz bakterie znajdujące się na resztkach pożniwnych w glebie. Patogeny wnikają do wnętrza młodych bulw przez aparaty szparkowe, przetchlinki oraz młodą nie w pełni wykształconą skórkę. W skutek reakcji obronnej, w miejscu wnikania bakterii, bulwy tworzą ochronną warstwę korka. Początkowo są to niewielkiej wielkości brązowe plamki, których rozmiar i liczebność wzrastają wraz z bulwami. W zależności od gatunku sprawcy wyróżnia się 3 formy choroby jakimi są parch płaski, wgłębny oraz wypukły.
Czynniki wpływające na porażenie ziemniaka
Na rozwój parcha zwykłego ziemniaka wpływają m. in.: uprawa roślin na glebach lekkich o pH> 5,6, wysokie temperatury panujące w sezonie, deficyt opadów w trakcie rozwoju bulw, brak zmianowania, nawożenie obornikiem wiosną, wysiew odmian o zwiększonej podatności na tą chorobę.
Jak skutecznie chronić plantację ziemniaka przed parchem zwykłym?
Ograniczenie wystąpienia parcha zwykłego ziemniaka oparte jest na metodach agrotechnicznych, w tym:
- wykorzystywaniu zdrowych sadzeniaków odmian o zwiększonej odporności na chorobę
- przestrzeganiu zasad zmianowania
- uprawie nawozów zielonych
- dokarmianiu dolistnym roślin
- nawadnianiu plantacji w okresach suszy
Więcej informacji o nawozach zielonych znajdziesz tutaj:
Stosowanie nawozów zielonych – Sprawdź jakie dają korzyści