Pięć czynników, które mają wpływ na wielkość plonów!
Wielkość plonów uwarunkowana jest szeregiem czynników. Wśród najważniejszych wyróżnić należy: warunki pogodowe, sposób nawożenia oraz ochrony chemicznej roślin, jakość materiału wykorzystanego do siewu, a także użyta odmiana. Na niektóre czynniki nie mamy żadnego wpływu (m.in. na pogodę). Jednak niektóre z nich możemy dowolnie kształtować.
Od czego zależy wielkość plonów
Współcześnie występujące odmiany zbóż to rezultat długoletnich prac hodowlanych. Różnią się one między sobą m.in. wysokością plonu, masą ziaren, odpornością na choroby, poziomem zimotrwałości oraz tolerancją na poziom zakwaszenia gleb. Wybór odmiany rekomendowanej może ułatwić Lista Odmian znajdująca się na stronie internetowej Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych (Kliknij i sprawdź odmiany).
2. Właściwe pH gleby
Zboża, jak i każde inne rośliny, do rozwoju i wzrostu wymagają właściwej dawki substancji odżywczych. Zawarte w glebie pierwiastki muszą zostać rozpuszczone w roztworze glebowym, a następnie pobrane przez system korzeniowy roślin. Wymagany jest jednak do tego odpowiedni odczyn gleby. Doskonałym zabiegiem jest wapniowanie gleby, które pobudza wzrost zbóż, poprawiając ich plonowanie. Zaletą tego zabiegu jest również zmniejszenie kosztów nawożenia plantacji. Częstotliwość przeprowadzania wapniowania ściśle uzależniamy od rodzaju uprawy.
3. Walka z chwastami
Chwasty, które wyrosną, zanim wykiełkują na polach zboża, mogą negatywnie wpłynąć na wielkość plonów. Ich zwalczanie jest więc istotnym elementem, który pomaga w osiągnięciu oczekiwanych rezultatów. Najczęściej stosowaną ochroną jest ochrona herbicydowa.
Zachęcamy do dokładniejszego zgłębienia tematu chwastów w zbożach: Herbicydy >>
4. Walka ze szkodnikami
Straty plonu mogą być również wynikiem wystąpienia żerujących na zbożach szkodników. Najbardziej niebezpiecznymi szkodnikami są: mszyce, ploniarki zbożówki, a także skrzypionki.
5. Walka z chorobami grzybowymi
Choroby grzybowe coraz częściej dotykają wielu upraw. Nie należy ich bagatelizować, ponieważ mogą przyczynić się do znacznych strat w wielkości i jakości plonów. Najczęściej stosowane w walce z chorobami grzybowymi są fungicydy.