Mączniak prawdziwy – skuteczne zwalcz i chroń pszenicę

Mączniak prawdziwy jest groźną chorobą grzybiczą występującą powszechnie na wielu gatunkach zbóż, w tym pszenicy. Jego sprawcą jest grzyb Blumeria graminis, który pasożytuje na zielonych częściach roślin. Może powodować znaczne obniżenie jakości ziarna oraz duże straty w plonie, sięgające nawet 40%. W ciągu ostatniego dziesięciolecia zaobserwowano wytwarzanie się u mączniaka mechanizmu odporności na fungicydy oraz uniezależnienie jego rozwoju od warunków pogodowych. Z naszym artykułem dowiesz się jak skutecznie chronić swoje pole przed tym trudnym do pokonania przeciwnikiem.

pszenica porażona mączniakiem prawdziwymNie przegap objawów mączniaka prawdziwego

Pierwsze objawy mączniaka prawdziwego można zauważyć późną jesienią w postaci nielicznego białego lub jasnobrązowego nalotu, będącego watowatymi skupiskami grzybni. Usytuowany jest na blaszkach i pochwach liściowych. Wiosną i latem objawy choroby przybierają na sile. Wraz z jej rozwojem ilość nalotu rośnie, przy czym może on łączyć się ze sobą i pokryć większość powierzchni liścia oraz całej rośliny. Charakterystyczne dla tej mączniaka jest, że grzybnie można swobodnie zdrapać za pomocą paznokcia. Na starszych roślinach barwa nalotu ciemnieje oraz staje się o wiele bardziej zwarty. Latem na nalocie zauważalne są czarne przebarwienia, będące owocnikami grzyba. Mączniak zimuje na samosiewach i resztkach pożniwnych, które przy braku rotacji roślin oraz bliskim sąsiedztwie ozimin z roślinami jarymi może stać się źródłem choroby.

Dlaczego mączniak prawdziwy jest taki niebezpieczny

Nalot mączniaka prawdziwego znacznie zmniejsza zieloną powierzchnię liścia oraz znacznie ogranicza proces fotosyntezy oraz parowanie wody z rośliny. Porażone liście żółkną i zamierają. Grzyb może atakować również kłosy pszenicy będące w fazie BBCH51. Porażenie mączniakiem powoduje pogorszenie jakości ziaren, są one niewyrośnięte oraz mają obniżoną zawartość węglowodanów.

Próg szkodliwości mączniaka prawdziwego w pszenicy:

  • Faza krzewienia: 50–70% roślin z pierwszymi objawami porażenia
  • Faza strzelania w źdźbło: 10% źdźbeł z objawami porażenia
  • Faza kłoszenia: 5–10% źdźbeł (porażony liść podflagowy oraz kłos) lub liści z początkowymi objawami porażenia

Skuteczne sposoby ochrony i zwalczania mączniaka prawdziwego:

  1. Do uprawy wybieraj odmiany pszenicy o jak najwyższym stopniu odporności na mączniaka prawdziwego
  2. Prewencyjną walkę z grzybem zacznij niezależnie od warunków pogodowych – rozwój Blumeria graminis jest niezależny od wilgotności powietrza
  3. Pamiętaj aby raz w tygodniu monitorować uprawę – pozwoli to na wczesne wykrycie pierwszych objawów choroby oraz pozwoli na szybką reakcję
  4. Stosuj płodozmian – dzięki rotacji w uprawie ograniczysz prawdopodobieństwo infekcji
  5. Unikaj bliskiego sąsiedztwa pszenicy jarej oraz ozimej – ograniczysz prawdopodobieństwo wiosennego porażenia roślin jarych
  6. Pamiętaj o szybkiej podrywce oraz głębokiej orce – pozwoli to na niszczenie samosiewów zbóż oraz resztek pożniwnych, na których zimują zarodniki mączniaka prawdziwego
  7. Stosuj zdrowy materiał siewny odpowiednio zabezpieczony zaprawą nasienną przed mączniakiem prawdziwym
  8. Unikaj zbyt gęstego siewu oraz zbyt intensywnego nawożenia – choroba zazwyczaj pojawia się w słabo przewiewnych i nadmiernie zagęszczonych łanach
  9. W okresie wegetacji pszenicy stosuj środki grzybobójcze z różnych grup chemicznych i pamiętaj o rotacji preparatów, co pozwoli ograniczyć ryzyko wystąpienia mechanizmu uodpornienia
  10. Pamiętaj o dwukrotnym przeprowadzeniu oprysku w fazie strzelania w źdźbło oraz na początku kłoszenia
  11. Wykonuj oprysk, gdy porażenie pszenicy przekroczy próg szkodliwości

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat fungicydów wejdź tutaj >>

Polecamy także: