Szklarnie – najbardziej opłacalne uprawy szklarniowe
Analizy rynku jednoznacznie wskazują, że najbardziej opłacalne uprawy szklarniowe to te, które łączą wysoką wydajność z rosnącym popytem konsumentów. Na ostateczny poziom zysku z uprawy wpływają jednak czynniki limitujące. Należą do nich wysokie koszty energii, ceny nawozów i środków ochrony roślin. Pogodzenie tych czynników bywa niezwykle trudne, dlatego tak ważne jest dobre przygotowanie oraz świadome planowanie inwestycji. Które uprawy szklarniowe przynoszą największe zyski?
Jakie są najbardziej opłacalne uprawy szklarniowe?
Najbardziej opłacalne uprawy szklarniowe to te, które łączą wysoki popyt rynkowy z obfitym plonowaniem roślin. Znaczenie mają także wymagania cieplne oraz możliwość wydłużonego sezonu wegetacyjnego.
Do najbardziej opłacalnych upraw szklarniowych należą:
- pomidory
- ogórki
Uprawy te od lat znajdują się w czołówce produkcji w szklarniach. Średnia wydajność pomidora czerwonego mięsistego wynosi około 54-57 kg z metra kwadratowego, pomidorów gałązkowych ok. 60 kg, a pomidorów malinowych 48-52 kg. W przypadku ogórka wiosennego wartość ta wynosi 32 kg z metra kwadratowego, natomiast odmian jesiennych 22 kg. Uprawa tych warzyw pozwala efektywnie wykorzystać przestrzeń szklarniową i maksymalizować zyski. Warunkiem jest staranne planowanie i kontrola kosztów produkcji.
Koszty, a najbardziej opłacalne uprawy szklarniowe
Uprawa szklarniowa w Polsce wiąże się z wysokimi nakładami energetycznymi, które stanowią znaczną część kosztów produkcji. Średni miesięczny koszt energii elektrycznej dla szklarni o powierzchni 1000 m² może wynosić od 5 000 do nawet 15 000 zł. Przy czym najwięcej pochłania ogrzewanie obiektów. W dobie rosnących cen energii istotne jest stosowanie energooszczędnych technologii i nowoczesnych systemów grzewczych, które mogą obniżyć wydatki i zwiększyć rentowność produkcji.
Znaczące koszty w uprawach szklarniowych generuje też praca ludzka. Brak dostępnej siły roboczej i rosnące stawki skłaniają plantatorów do automatyzacji procesów, które zwiększają efektywność i obniżają wydatki.
Duży udział w kosztach upraw szklarniowych mają również nawozy i ochrona chemiczna. Racjonalne stosowanie nawozów i środków ochrony roślin, w tym wybór preparatów wysokiej jakości o ułatwionej aplikacji i precyzyjne zarządzanie zabiegami, pozwala ograniczyć straty i poprawić efektywność produkcji.
Ochrona upraw szklarniowych
W warunkach szklarniowych dzięki stabilnym warunkom środowiskowym oraz obfitym źródłom pożywienia szkodniki namnażają się bardzo szybko i licznie. Przez co w krótkim czasie mogą powodować poważne straty ekonomiczne w uprawie. W sytuacjach masowego występowania szkodników w szklarni ich zwalczanie staje się wyjątkowo trudne.
Do najgroźniejszych szkodników upraw szklarniowych zaliczają się m.in. mączliki, mszyce, błyszczka jarzynówka, skośnik pomidorowy, wciornastki oraz miniarki. Niektóre z nich oprócz wyrządzania strat bezpośrednich stanowią też wektory przenoszące groźne wirusy.
Do skutecznej ochrony upraw szklarniowych przed szkodnikami zaleca się stosowanie środków ochrony roślin, które można podawać w systemach fertygacji i nawadniania. Do takich środków należy np. Verimark® 200 SC. Verimark® 200 SC dzięki substancji aktywnej CYAZYPYR® działa od wewnątrz roślin, zapewniając długotrwałą ochronę i umożliwiając tworzenie zrównoważonych programów ochrony z organizmami pasożytniczymi, parazytoidami i zapylaczami. Taka aplikacja pozwala też znacząco zaoszczędzić czas i koszty siły roboczej, co jest szczególnie ważne w dużych uprawach szklarniowych.





