Jak zwalczać wciornastka tytoniowca?
Wciornastek tytoniowiec jest uciążliwym, kosmopolitycznym, wielożernym szkodnikiem, występującym w uprawach polowych oraz w szklarniach. Dlaczego jest taki groźny dla upraw? Sprawdź co musisz wiedzieć na temat tego szkodnika, aby ochronić swoje uprawy. Jak zwalczać wciornastka tytoniowca?
Wciornastek tytoniowiec – występowanie
Wciornastek tytoniowiec jest szkodnikiem powszechnie występującym na całym świecie, również w Polsce. Zasiedla wszystkie nadziemne części roślin. W uprawach polowych najczęściej spotykany jest na takich roślinach jak por, cebula, czosnek, tytoń, kapusta i sałata. W szklarniach może występować m. in. na pomidorze, papryce i ogórku.
Mofrologia wciornastka tytoniowca
Wciornatek tytoniowiec jest niewielkich rozmiarów szkodnikiem rozmnażającym się partenogenetycznie. Dorosłe osobniki osiągają zaledwie 1,3 mm długości ciała, przez co są trudne do zauważenia gołym okiem. Posiadają dwie pary wąskich skrzydeł. Larwy początkowo są kremowe, z czasem żółkną, osiągając maksymalnie 1 mm długości ciała.
Wciornastek tytoniowiec – dlaczego jest taki groźny?
Szkody w uprawach wyrządzają zarówno larwy, jak i dorosłe osobniki wciornastka tytoniowca. Odżywiają się sokiem komórkowym roślin i powodują ich osłabienie. Szkodniki żerują głównie na dolnej stronie liści oraz na owocach. W miejscach nakłuć powstają żółtawe lub białe plamy, pokryte czarnymi odchodami.
Liczba pokoleń wciornastka tytoniowca w ciągu roku jest uzależniona od warunków środowiskowych. W szklarniach, ze względu na optymalne warunki, może rozwinąć się nawet 12 pokoleń wciornastak tytoniowca. Natomiast w warunkach polowych obserwuje się od 4 do 6 pokoleń.
Oprócz szkód wywołanych żerowaniem, wciornastek tytoniowiec jest wektorem wielu groźnych patogenów roślinnych. Należą do nich m.in. wirus brązowej plamistości pomidora, wirus żółtej smugowatości cebuli i wirus pierścieniowej plamistości tytoniu.
Jak monitorować wciornastka tytoniowca?
Monitoring upraw polowych powinien być prowadzony się co najmniej raz w tygodniu. W przypadku wystąpienia suchej i upalnej pogody częstotliwość monitoringu należy zwiększyć do co najmniej trzech razy w tygodniu.
Szklarnie, ze względy na specyficzne warunki mikroklimatu, sprzyjają rozwojowi szkodników. W związku z tym, monitoring w tych obiektach powinien być przeprowadzany kilka razy w tygodniu. Do stwierdzenia obecności wciornastka tytoniowca stosuje się żółte lub niebieskie tablice lepowe.
Jak zwalczać wciornastka tytoniowca?
W uprawach polowych pora, cebuli, szczypiorku, czosnku oraz kapusty i sałaty zwalczanie wciornastka tytoniowca może odbywać się za pomocą biologicznych środków owadobójczych zawierających spinosad, np. preparat Nexsuba® SPRAWDŹ.
Do zwalczania wciornastka tytoniowca warto zastosować insektycydów zawierających cyjanotraniliprol, takie jak Benevia® 100 OD SPRAWDŹ lub Verimark® 200 SC SPRAWDŹ.