3 fakty o rzepaku, o których nie każdy wie

Infografika-3-fakty-o-rzepaku-CHEMINOVA

Oto 3 nieznane fakty o rzepaku:

Fakt 1. Skąd wziął się rzepak?

Rzepak jest prawdopodobnie mieszańcem kapusty warzywnej (Brassica oleracea) i kapusty właściwej (Brassica rapa)

Fakt 2. Zastosowanie rzepaku

– Roślina oleista

Z nasion uzyskuje się olej jadalny (olej rzepakowy), z niego wytwarza się również margarynę i inne tłuszcze kuchenne.

– Biodisel

Z oleju rzepakowego wytwarza się biodiesel – paliwo do napędu silników wysokoprężnych.

– Pasza dla zwierząt

Śruta poekstrakcyjna otrzymana po wytłoczeniu oleju jest cenną, zawierającą dużo białka paszą dla zwierząt.

– Materiał opałowy lub surowiec do wyboru płyt pilśniowych

Słoma rzepakowa może być wykorzystywana jako opał w kotłach parowych, lub może być wykorzystywana do produkcji płyt pilśniowych

– Roślina miododajna

Ze względu na dużą powierzchnię upraw roślina o bardzo dużym znaczeniu w pszczelarstwie.

Fakt 3. Najwięksi producenci rzepaku (średnia 2008-2012) (w milionach ton)

1. Kanada 13,6 mln t

2. Chiny 13,3 mln t

3. Indie 6,9 mln t

 

Poznaj środki ochrony roślin FMC Agro Polska>>

Polecamy także: