Słodyszek rzepakowy – 5 rzeczy, które musisz o nim wiedzieć
Słodyszek rzepakowy może spowodować nawet do 75% strat w plonie rzepaku. Poznaj 5 rzeczy, które pozwolą lepiej Ci go rozpoznać i skutecznie zwalczyć.
Jak rozpoznać słodyszka rzepakowego?
Słodyszek rzepakowy to chrząszcz z rodziny łyszczynkowatych. Osiąga długość ok 2 – 3 mm, charakteryzuje się owalnym kształtem korpusu, a jego znakiem rozpoznawczym jest czarny, błyszczący, chitynowy pancerz.
Słodyszek rzepakowy jest jednym z trzech najgroźniejszych szkodników w rzepaku
Wraz z chowaczem czterozębnym oraz z chowaczem brukwiaczkiem są najgroźniejszymi owadami, które mogą wystąpić na polskich uprawach rzepaku.
Kiedy możemy się spodziewać występowania słodyszka rzepakowego?
Słodyszek rzepakowy pojawia się wiosną kiedy temperatura gleby wynosi 10 -11C. W tym okresie chrząszcze nadgryzają pąki u nasady powodując ich usychanie i odpadanie. Słodyszek najbardziej szkodliwy jest jednak w fazie pąkowania rzepaku.
Jakie szkody może wyrządzić słodyszek?
Przy braku ochrony środkami ochrony roślin, słodyszek rzepakowy może wyrządzić szkody nawet do 75% potencjalnego plonu rzepaku.
Kiedy należy przeciwdziałać przeciwko słodyszkowi rzepakowemu?
Działanie powinno nastąpić jeżeli zostanie przekroczony próg ekonomicznej szkodliwości. W stadium zwartego kwiatostanu jest to jeden chrząszcz na jedną roślinę, natomiast w stadium luźnego kwiatostanu, jest to 3 do 5 chrząszczy na jedną roślinę.
Chcesz dowiedzieć się więcej o problemie słodyszka rzepakowego?
Przeczytaj inne artykuły o poruszające problem zwalczania tego szkodnika:
- Słodyszek rzepakowy: 7 skutecznych porad jak zapobiec skutkom odporności – czytaj więcej>>
- Słodyszek rzepakowy – 3 rzeczy, które musisz o nim wiedzieć, aby go skutecznie zwalczyć – czytaj więcej>>
Dowiedz się więcej o produktach do ochrony roślin firmy FMC Agro Polska oraz całościowych rozwiązaniach pomagających w optymalizacji wzrostu roślin uprawnych. Czytaj więcej