Odczyn gleby. Czy chwasty mogą wskazywać poziom zakwaszenia gleby?
Chwasty stanowią trwały i nierozerwalny element flory każdego pola. Tak jak inne rośliny mają określone preferencje siedliskowe, które warunkują ich występowanie na danym obszarze.
Dzięki temu mogą stanowić naturalny wskaźnik zakwaszenia gleby.
Poziom zakwaszenia gleb w Polsce
Poziom zakwaszenia gleb, jest jednym z najważniejszych czynników ograniczających produkcję roślinną w Polsce. Zdaniem ekspertów gleby w Polsce charakteryzują się niskim odczynem pH. Niemal 80% gleb w naszym kraju jest w różnym stopniu zakwaszone, w tym około 29% stanowią gleby bardzo kwaśne, 28% kwaśne, zaś 24% lekko kwaśne. Pozostały procent stanowią gleby o odczynie obojętnym i zasadowym. Najwięcej upraw wymagających regulacji odczynu pH gleby, poprzez wapnowanie, znajduje się w województwach: łódzkim, małopolskim, mazowieckim, podkarpackim i podlaskim.
Więcej informacji na temat regulacji pH gleby dowiesz się tutaj:
https://blog.fmcagro.pl/wapnowanie-gleby-jesienia/
Właściwości wskaźnikowe chwastów
Chwasty charakteryzujące się wąską amplitudą ekologiczną, rosnące jedynie w ściśle określonych warunkach glebowych, mogą stanowić naturalny wskaźnik odczynu gleby. Należy jednak pamiętać, że chwasty występujące pojedynczo, nie wskazują dokładnie danego rodzaju gleby. W celu precyzyjnego określenia rodzaju i odczynu gleby niezbędny jest masowy pojaw jednego lub kilku gatunków chwastów wskaźnikowych.
Chwasty będące organizmami wskaźnikowymi:
– gleb kwaśnych: czerwiec roczny, fiołek trójbarwny, koniczyna polna, palusznik krwawy, rumian polny, rzodkiew świrzepa, sporek polny, szczaw polny;
– gleb zasadowych: bodziszek łąkowy, dymnica pospolita, fiołek polny, gorczyca polna, jasnota biała, mak polny, ostróżeczka polna, owies głuchy, pięciornik rozłogowy, pokrzywa żegawka, tobołki polne;
– gleb bogatych w wapń: czyściec prosty i roczny, przetacznik lśniący, rolnica pospolita;
– gleb ubogich w azot: babki lancetowata i zwyczajna, wyczyniec polny, wyka drobnokwiatowa;
– gleb zasobnych w azot: gwiazdnica pospolita, komosa biała, pokrzywa zwyczajna, przytulia czepna;
– gleb piaszczystych ubogich w próchnicę: babka wąskolistna, chłodek drobny, koniczyna polna, turzyca piaskowa