Mączniak prawdziwy – skuteczne zwalcz i chroń pszenicę
Mączniak prawdziwy jest groźną chorobą grzybiczą występującą powszechnie na wielu gatunkach zbóż, w tym pszenicy. Jego sprawcą jest grzyb Blumeria graminis, który pasożytuje na zielonych częściach roślin. Może powodować znaczne obniżenie jakości ziarna oraz duże straty w plonie, sięgające nawet 40%. W ciągu ostatniego dziesięciolecia zaobserwowano wytwarzanie się u mączniaka mechanizmu odporności na fungicydy oraz uniezależnienie jego rozwoju od warunków pogodowych. Z naszym artykułem dowiesz się jak skutecznie chronić swoje pole przed tym trudnym do pokonania przeciwnikiem.
Nie przegap objawów mączniaka prawdziwego
Pierwsze objawy mączniaka prawdziwego można zauważyć późną jesienią w postaci nielicznego białego lub jasnobrązowego nalotu, będącego watowatymi skupiskami grzybni. Usytuowany jest na blaszkach i pochwach liściowych. Wiosną i latem objawy choroby przybierają na sile. Wraz z jej rozwojem ilość nalotu rośnie, przy czym może on łączyć się ze sobą i pokryć większość powierzchni liścia oraz całej rośliny. Charakterystyczne dla tej mączniaka jest, że grzybnie można swobodnie zdrapać za pomocą paznokcia. Na starszych roślinach barwa nalotu ciemnieje oraz staje się o wiele bardziej zwarty. Latem na nalocie zauważalne są czarne przebarwienia, będące owocnikami grzyba. Mączniak zimuje na samosiewach i resztkach pożniwnych, które przy braku rotacji roślin oraz bliskim sąsiedztwie ozimin z roślinami jarymi może stać się źródłem choroby.
Dlaczego mączniak prawdziwy jest taki niebezpieczny
Nalot mączniaka prawdziwego znacznie zmniejsza zieloną powierzchnię liścia oraz znacznie ogranicza proces fotosyntezy oraz parowanie wody z rośliny. Porażone liście żółkną i zamierają. Grzyb może atakować również kłosy pszenicy będące w fazie BBCH51. Porażenie mączniakiem powoduje pogorszenie jakości ziaren, są one niewyrośnięte oraz mają obniżoną zawartość węglowodanów.
Próg szkodliwości mączniaka prawdziwego w pszenicy:
- Faza krzewienia: 50–70% roślin z pierwszymi objawami porażenia
- Faza strzelania w źdźbło: 10% źdźbeł z objawami porażenia
- Faza kłoszenia: 5–10% źdźbeł (porażony liść podflagowy oraz kłos) lub liści z początkowymi objawami porażenia
Skuteczne sposoby ochrony i zwalczania mączniaka prawdziwego:
- Do uprawy wybieraj odmiany pszenicy o jak najwyższym stopniu odporności na mączniaka prawdziwego
- Prewencyjną walkę z grzybem zacznij niezależnie od warunków pogodowych – rozwój Blumeria graminis jest niezależny od wilgotności powietrza
- Pamiętaj aby raz w tygodniu monitorować uprawę – pozwoli to na wczesne wykrycie pierwszych objawów choroby oraz pozwoli na szybką reakcję
- Stosuj płodozmian – dzięki rotacji w uprawie ograniczysz prawdopodobieństwo infekcji
- Unikaj bliskiego sąsiedztwa pszenicy jarej oraz ozimej – ograniczysz prawdopodobieństwo wiosennego porażenia roślin jarych
- Pamiętaj o szybkiej podrywce oraz głębokiej orce – pozwoli to na niszczenie samosiewów zbóż oraz resztek pożniwnych, na których zimują zarodniki mączniaka prawdziwego
- Stosuj zdrowy materiał siewny odpowiednio zabezpieczony zaprawą nasienną przed mączniakiem prawdziwym
- Unikaj zbyt gęstego siewu oraz zbyt intensywnego nawożenia – choroba zazwyczaj pojawia się w słabo przewiewnych i nadmiernie zagęszczonych łanach
- W okresie wegetacji pszenicy stosuj środki grzybobójcze z różnych grup chemicznych i pamiętaj o rotacji preparatów, co pozwoli ograniczyć ryzyko wystąpienia mechanizmu uodpornienia
- Pamiętaj o dwukrotnym przeprowadzeniu oprysku w fazie strzelania w źdźbło oraz na początku kłoszenia
- Wykonuj oprysk, gdy porażenie pszenicy przekroczy próg szkodliwości
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat fungicydów wejdź tutaj >>