Choroby i chwasty w rzepaku
Rzepak ozimy, już od momentu jesiennych wschodów, narażony jest nie tylko na konkurencję ze strony chwastów, ale również porażenie agrofagami grzybowymi powodującymi groźne choroby, w tym czerń krzyżowych, mączniaka rzekomego kapustnych oraz suchą zgniliznę kapustnych. Osłabiony przez rośliny konkurencyjne i grzyby rzepak nie tylko gorzej zimuje, ale również gorzej plonuje.
Pogoda sprzyja nie tylko wegetacji rzepaku ozimego
W tym roku nie tylko rzepak ozimy skorzysta z jesiennej aury. Pogoda sprzyja również rozwojowi chwastów i grzybów powodujących groźne choroby, w tym czerń krzyżowych, mączniaka rzekomego kapustnych czy suchą zgniliznę kapustnych. Agrofagi obecne zarówno w powietrzu, jak i glebie stanowią duże zagrożenie dla młodego rzepaku.
Odmiana rzepaku ma znaczenie
Szacuje się, że z powodu aktywności agrofagów chorobotwórczych uprawa rzepaku ozimego narażona jest na starty plonu, które mogą sięgać nawet 30%. Jedną z metod wspomagających ochronę roślin jest dobór do uprawy odpowiednich odmian rzepaku, charakteryzujących się podwyższoną odpornością na choroby grzybowe. Należy jednak pamiętać, że rzepak ozimy, pomimo zwiększonej odporności, nadal potrzebuje prewencyjnych zabiegów fungicydowych.
Działaj profilaktycznie
Zapobiegawcze stosowanie jesiennych herbicydów oraz fungicydów do ochrony rzepaku pozwala nie tylko na zabezpieczenie roślin uprawnych, ale również powoduje redukcję chwastów oraz chorobotwórczych organizmów, których populacje przez resztę wegetacji rzepaku będą znacznie ograniczone.
Więcej: Opryski na chwasty >>
Groźni sprawcy jesiennych chorób
Jesienią rośliny są wyjątkowo narażone na porażenie patogenami grzybowymi będącymi sprawcami takich chorób jak: Alternaria spp (czerń krzyżowych), Peronospora parasitica (mączniak rzekomy), Leptosphaeria maculans (sucha zgnilizna kapustnych) oraz L. biglobosa, Botrytis cinerea (szara pleśń) oraz Pythium spp.,Rhizoctonia solani, Fusarium spp. (zgorzel siewek).
Chwasty, niewinnie piękne
Od samego początku wegetacji rzepakowi zagraża kilkadziesiąt gatunków chwastów, w tym m.in. fiołek polny, gwiazdnica pospolita, jasnota biała, miotła zbożowa, niezapominajka polna, perz właściwy, rumian polny, rumianek pospolity czy samosiewy zbóż . Już nieznaczny poziom zachwaszczenia powoduje dotkliwą redukcję plonu. Szkodliwość chwastów na tym się nie kończy. Sprzyjają one rozwojowi chorób oraz występowaniu groźnych szkodników.
Czy w tym sezonie próbowałeś już NERO® 424 EC?
NERO® 424 EC (więcej na temat produktu) stanowi innowacyjne połączenie petoksamitu i chlomazonu stanowiące patent firmy FMC. Synergistyczne działanie tych dwóch składników aktywnych gwarantuje długotrwałą i skuteczną ochronę plantacji oraz pozwala na uzyskanie bardzo długiej listy wrażliwych gatunków chwastów.