Jak przygotować pole na zimę?
Już za nami zbiory roślin okopowych i kukurydzy, siew ozimin, nawożenie oraz uprawki przedsiewne. Jednak to nie koniec rzeczy, które trzeba wykonać jesienią jeszcze przed zimą. Jak przygotować pole na zimę? Przed nami jeszcze pielęgnacja łanu, do której należy chociażby dokarmianie dolistne oraz wapniowanie gleby. Nie należy również zapominać o zabiegach ochronnych. Zwalczanie chwastów, szkodników oraz grzybów w celu dobrego przygotowania roślin do zimowania, zwłaszcza przy długiej i ciepłej jesieni, jest nieodzowne.
Wiesz jak przygotować pole na zimę poprzez wapniowanie?
Zakwaszanie się gleby jest procesem nieuniknionym, jednak można mu skutecznie przeciwdziałać. Odczyn gleby jest jednym z czynników warunkujących jakość i wielkość plonu. Dla owsa oraz mieszanek zbożowych optymalne pH mieści się w przedziale 5,1–5,6, dla pszenicy, rzepaku oraz kukurydzy 5,7–6,2, natomiast dla kukurydzy 6,3–6,8. Wapniowanie powinno przeprowadzać się pod orkę zimową na średnio wilgotnej glebie. Sam zabieg powinien być przeprowadzony co 2 lub 4 lata, jednak przy bardzo niskim pH gleby powinien być przeprowadzony częściej.
Nawożenie przed zimą
Prawidłowe odżywienie ozimin w okresie jesiennym jest jednym z ważniejszych czynników wpływających na rozwój roślin oraz przygotowanie ich do zimowania. W przyszłości będzie się ono przekładać na poziom i jakość plonu. Odpowiednio przeprowadzone nawożenie pozwala zbudować roślinie odpowiednio duży system korzeniowy oraz liście, a także dostarcza odpowiednią ilość makro- i mikroskładników, których poziom nie będzie ograniczać plonu. Nawozy azotowe najlepiej stosować w 3-4 dawkach, z których pierwsza powinna zostać wysiana już jesienią. Rozkrzewione rośliny, takie jak pszenica czy rzepak, należy dokarmiać dolistnie siarką i magnezem.
Jak przygotować pole na zimę – jesienne zabiegi herbicydowe
Zwalczanie chwastów jesienią jest jednym z ważniejszych zabiegów, które z pewnością zwrócą się w przyszłości. Jest to szczególnie istotny zabieg w przypadku pszenicy ozimej, gdyż w początkowych fazach rozwojowych nie jest ona konkurencyjna w stosunku do chwastów. Gdyby pozostawić je na polu do wiosny, to rozpoczęły by szybciej od niej wegetację i być może całkowicie ją zagłuszyły. Poza tym chwasty konkurując z roślinami uprawnymi o zasoby środowiska znacznie je osłabiają i obniżają ich zdolność do przezimowania. Do jesiennego zwalczania chwastów dostępny jest szeroki wybór preparatów herbicydowych o różnych mechanizmach działania (nalistne i doglebowe, lub łączące oba mechanizmy działania).
Zwalczanie szkodników na polu przed zimą
Długie i ciepłe jesienie sprzyjają wydłużeniu cyklu życiowego szkodników. W samych zbożach w sprzyjających warunkach agrometeorologicznych możemy spotkać m.in. drutowce, ploniarki zbożówki, rolnice oraz ślimaki. Szczególnie groźne mogą być mszyce, które mogą doprowadzać do wtórnych porażeń grzybowych i bakteryjnych (np. wirusem żółtej karłowatowości jęczmienia), poza tym, żerujące mszyce powodują obumieranie roślin.
Ochrona przed grzybami
Ciepła, długa i wilgotna jesień sprzyja rozwojowi chorób grzybowych. Jesienne zabiegi fungicydowe są nieodzownym elementem prawidłowej agrotechniki.W przypadku zbóż ozimych możemy spotkać się z brunatną plamistości liści, mączniakiem prawdziwym, czy rdzą brunatną pszenicy i żyta. W przypadku rzepaku mogą to być m. in. sucha zgnilizna kapustnych, cylindrosporioza oraz szara pleśń.
Interesujesz się tematem zwalczania chwastów? Zapoznaj się z artykułem, który znajdziesz tutaj>>