4 podstawowe informacje o pszenicy, o których mogłeś nie wiedzieć…

Każdy rolnik bardzo dobrze rozróżnia różne odmiany pszenicy, choroby jakie zdarzają się w tym zbożu, czy każdą z faz rozwojowych pszenicy. Doświadczenie i lata praktyki sprawiają, że większość wyrecytuje bardzo szczegółową wiedzę z zakresu uprawy i hodowli pszenicy, o każdej porze dnia i nocy. Ale czy mając specjalistyczną wiedzę, znasz i pamiętasz podstawowe informacje o tym zbożu? Sprawdź!

Pochodzenie pszenicy

Pszenica pochodzi z południowo-zachodniej i środkowej Azji i jest zbożem uprawianym od co najmniej 6 tysięcy lat.

Co kryje ziarno pszenicy

Przeciętny skład ziarniaków pszenicy:
woda – 13,2%, białko – 11,7%, węglowodany – 69,3%, błonnik – 2%, tłuszcze – 2%, substancje mineralne – 1,8%.

Najwięksi producenci pszenicy

W 2012 roku, absolutny prym w produkcji pszenicy wiodą dwa kraje azjatyckie Chiny (125,6 ton) oraz Indie (94,9 ton). Kolejni najwięksi producenci to Stany Zjednoczone (61,8 ton), Francja (40,3 ton) Rosja (37,7 ton). Polska w tym zestawieniu znajduje się poza pierwszą dziesiątką z produkcją na poziomie 9 mln ton.
Łącznie na świecie produkuje się 690 mln ton pszenicy.

Zastosowanie mąki z pszenicy

Nazwa Typ Zastosowanie
Mąka pszenna jasna 450 – 550 służy do produkcji ciast biszkoptowych i biszkoptowo-tłuszczowych, do wyrobu ciasta francuskiego, parzonego i kruchego, wykorzystywana do wytwarzania pierogów, makaronów, klusek a także do pieczenia ciast.
mąka pszenna bułkowa 650 wykorzystywana do wypieku pieczywa
mąka pszenna chlebowa 750 wykorzystywana do wypieku pieczywa i pizzy
850 stosowana do wyrobu bułek, chleba i pieczywa mieszanego
mąka Grahama 1850 Stosuje się do pieczenia chleba i bułek typu graham
mąka razowa 2000 Stosowana w wyrobie pieczywa z wysoką ilością błonnika
mąka orkiszowa
(z pszenicy orkisz) – razowa
2000 Stosowana w wyrobie pieczywa z wysoką ilością błonnika

 

Dowiedz się więcej o produktach do ochrony roślin firmy FMC Agro Polska oraz całościowych rozwiązaniach pomagających w optymalizacji wzrostu roślin uprawnych. Czytaj więcej

Polecamy także: