Dlaczego warto stosować żółte naczynia w rzepaku? Sprawdź!

Rzepak pozostawiony na polu na 10 miesięcy jest atakowany przez wiele groźnych szkodników, w tym pchełkę rzepakową, śmietkę kapuścianą, słodyszka rzepakowego, chowacze: brukwiaczka i czterozębnego. W monitorowaniu nalotów i aktywności tych owadów z pomocą przychodzą nam żółte naczynia w rzepaku. Dzięki nim możemy sprawnie oszacować zagrożenie inwazją poszczególnych szkodników.

Dlaczego właśnie żółte naczynia w rzepaku są aż tak skuteczne?

O sukcesie żółtych naczyń decyduje ich… kolor. Wyżej wymienione szkodniki rzepaku nie mogą oprzeć się naczyniom, które imitują kwiaty rzepaku. Słodyszek rzepakowiec znany jest z tak dużej słabości do żółtego koloru, że konsekwentnie obsiada wszystko, co tylko napotka o tej właśnie barwie. Można go znaleźć zarówno na kwiatach mniszka lekarskiego, jak i na żółtej koszuli.

Prosta konstrukcja daje dobre efekty

Cała pułapka służąca do odłowu owadów szkodliwych składa się z owalnego lub czterokątnego żółtego pojemnika, który przykrywa się gęstą siatką, co zapobiega wychwytywaniu pożyteczej entomofauny. Naczynia wypełnia się wodą z kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń. Dodany detergent obniża napięcie powierzchniowe wody, co uniemożliwia wydostanie się odłowionym owadom. Kiedy spodziewamy się przymrozków żółte naczynia zamiast wodą możemy wypełnić niezamarzającym płynem do mycia szyb.

Jak ustawiać żółte naczynia w rzepaku?

Naczyń nie powinno ustawiać się przy samych brzegach pól. Najlepiej zrobić to w odległości około 15–20 m od nich. Jeśli rzepak uprawiany był na przyległych polach w roku poprzedzającym jego zasiew na obecnym polu, to naczynia chwytne należy ustawić przy pasach brzeżnych graniczących z polami z lat ubiegłych. Pułapki powinno umieszczać się na podwyższeniach, np. metalowych prętach na wysokości wierzchołków roślin. Na każdą plantację zaleca się użycie co najmniej 4 naczyń.

Jak kontrolować żółte naczynia w rzepaku?

Ważne jest przeprowadzanie kontroli codziennie mniej więcej o tej samej porze. Po odnotowaniu ilości zlowionych owadów należy pułapki wyczyścić i zalać świeżym płynem. Ważną rzeczą jest dostosowywanie wysokości pułapki do wysokości roślin. Powinna ona „rosnąć” razem z nimi.

Kiedy zacząć obserwację?

Pierwsze naczynia warto ustawiać już wczesną wiosną, kiedy rusza wegetacja roślin. Wtedy trzeba umiejscowić je w od strony spodziewanego nalotu szkodników, np brzegów lasu lub zeszłorocznych plantacji rzepaku i innych roślin krzyżowych.

Progi ekonomicznej szkodliwości

Chowacz brukwiaczek – co najmniej 10 owadów znalezionych w żółtym naczyniu przez 3 dni z rzędu.

Chowacz czterozębny – co najmniej 20 owadów znalezionych w żółtym naczyniu przez 3 dni z rzędu.

Pchełka kapuściana – dla fazy 4–6 liści rzepaku próg ekonomicznej szkodliwości wynosi ponad 5 chrząszczy w naczyniu

Słodyszek rzepakowy – po stwierdzeniu jego obecności w naczyniach, należy dokonywać dalszych obserwacji bezpośrednio na roślinach. Próg ekonomicznej szkodliwości wynosi: 1 owad znajdowany na 1 roślinie w fazie zwartego kwiatostanu, oraz 3-5 owadów znajdowanych na 1 roślinie w fazie luźnego kwiatostanu.

Śmietka kapuściana – po zaobserwowaniu w żółtym naczyniu od razu należy przystąpić do jej zwalczania.

 

 

Polecamy także: