Ziemniak w Polsce. Nowe odmiany ziemniaków: Bojar i Stokrotka
W Polsce ziemniak stanowi popularne warzywo uprawiane w celach konsumpcyjnych oraz paszowych. W ciągu ostatnich dziesięcioleci jego sytuacja w Polsce ulega dynamicznym zmianom. Widoczna jest tendencja spadkowa areału jego upraw, która wynika zarówno z postępu w technologii uprawy, jak również zmiany modelu konsumpcji Polaków. Następuje spadek spożycia ziemniaków świeżych oraz stały wzrost konsumpcji ich przetworów. Warto podkreślić, że uprawa ziemniaka cały czas się rozwija, w tym roku zarejestrowno dwie nowe odmiany ziemniaków: Bojar i Stokrotka.
Powierzchnia upraw
W 2016 roku powierzchnia upraw ziemniaka w Polsce wyniosła niemal 307 tys. ha i była nieznacznie wyższa niż w roku poprzednim. Generalnie, w ciągu ostatnich 3 lat całkowita powierzchnia areału jego nasadzeń oscylowała w granicach 300 tys. ha. W porównaniu z latami 90-tymi jest to niemal czterokrotnie mniej. Jednak należy zauważyć, że następuje stały postęp technologii uprawy, a odmiany są odporniejsze i wydajniejsze. Z tego powodu z mniejszego areału upraw rolnicy zbierają większe plony. Nie bez znaczenia jest także zmiana modelu konsumpcji wśród Polaków.
Wysokość plonów
Plony ziemniaków w ostatnim sezonie uznano za rekordowe i oszacowane zostały na niemal 30 t/ha. W poprzednim sezonie wyniosły one około 21 t/ha. Zdaniem ekspertów w ostatnich latach następuje stabilizacja plonów w Polsce. W sezonie 2016/2017 do bezpośredniego spożycia na rynek skierowane zostało około 2 mln ton ziemniaków. Za to na cele paszowe 1,9 mln ton.
Spożycie ziemniaków
Model konsumpcji w Polsce w ciągu ostatnich lat ulega ciągłym zmianom. W jego wyniku stale maleje spożycie ziemniaków świeżych, chociaż nadal należy ono do najwyższych w Unii Europejskiej, a wzrasta konsumpcja przetworów ziemniaczanych. W sezonie 2015/16 spożycie ziemniaków świeżych zaliczyło niemal 3% spadek w porównaniu z sezonem poprzednim i wyniosło 81,8 kg na osobę. Spożycie przetworów ziemniaczanych osiągnęło poziom 17,9 kg w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Zdaniem ekspertów w sezonie 2016/17 konsumpcja ziemniaków świeżych tylko nieznacznie spadnie i wyniesie 81,6 kg, natomiast spożycie przetworów ziemniaczanych wzrośnie o 1,7% i wyniesie 18,2 kg/osobę. W sezonie 2017/18 przewiduje się kontynuację tego trendu.
Przeczytaj również: Uprawa ziemniaka krok po kroku
Nowe odmiany ziemniaków zarejestrowane w 2017 roku
Na posiedzeniu Komisji ds. Rejestracji Odmian Ziemniaka w kadencji 2017-2020 w siedzibie COBORU, które odbyło się 24 stycznia 2017 roku, w Krajowym Rejestrze zarejestrowano dwie nowe odmiany ziemniaków: Bojar oraz Stokrotka.
- Bojar jest odmianą jadalną średniowczesną, o typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym do ogólnoużytkowego lekko mączystego. Odporny jest na raka ziemniaka oraz mątwika ziemniaczanego – patotyp Ro1 – stopień 6.
- Stokrotka jest odmianą jadalną wczesną, o typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym do ogólnoużytkowego lekko mączystego. Odporna jest na raka ziemniaka oraz mątwika ziemniaczanego – patotyp Ro1 – stopień 9.
Zapoznaj się również z artykułem: Stonka ziemniaczana – sprawdzone sposoby na legendarnego szkodnika