Wapnowanie sadu. Co musisz o nim wiedzieć?
Skuteczne wapnowanie sadu ma nieocenione znaczenie, gdyż gwarantuje owoce wysokiej jakości. W latach o słabym plonowaniu, zbyt mała liczba owoców na drzewie sprawia, że są one zbytnio wyrośnięte. Poza tym deficyt wapnia powoduje, że są one kiepskiej jakości oraz są bardziej podatne na choroby przechowalnicze.
Rola wapnia w roślinie
Niedobór wapnia sprawia, że owoce są słabej jędrności oraz nie nadają się do długotrwałego przechowywania. Wapń pełni funkcję budulcową i w połączeniu z pektynami oraz związkami celulozowymi stabilizuje ściany komórkowe w roślinach. Ponad to pierwiastek ten zwiększa odporność roślin na niekorzystne warunki atmosferyczne oraz patogeny chorobotwórcze.
Ustalanie odczynu gleby to podstawa
Większość gleb w Polsce ma odczyn kwaśny. Szczególnie duży udział gruntów ornych o wysokim procencie zakwaszenia występuje w województwach: łódzkim, mazowieckim oraz podlaskim. Potrzebę wapnowania należy zawsze określić na podstawie analizy chemicznej gleby, jej typu oraz preferencji roślin sadowniczych.
Uwaga!
Pobierając glebę do badań nie należy mieszać gleby z murawy oraz ugoru herbicydowego, gdyż w tym drugim pH jest znacznie niższe i może dojść do przekłamania wyników analiz.
Optymalny zakres pH dla poszczególnych roślin sadowniczych:
- gleby bardzo kwaśne (pH<5): borówka wysoka i żurawina
- gleby kwaśne (pH 5,1–5,5): agrest i malina
- gleby lekko kwaśne (ph 5,6–6,5): grusza, jabłoń, porzeczna i truskawka
- gleby o odczynie obojętnym (pH 6,5–7,2): brzoskwinia, czereśnia, morela, śliwka oraz wiśnia
Nawozy wapniowe
Nawozy wapniowe występują w dwóch formach tlenkowej i węglanowej. Stosowanie pierwszej z nich zaleca się na glebach ciężkich i gliniastych, zaś drugiej na glebach lekkich. Nawozy tlenowe w reakcji odkwaszania potrzebują znacznej ilości wody, której w glebach lekkich jest niewiele. Poza tym duża dynamika tych reakcji mogłaby prowadzić do zniszczenie struktury gruzełkowatej gleby.
Zapoznaj się z produktem zwalczającym szkodniki w sadach: Coragen 200 SC
Wapnowanie sadu niesie szereg korzyści, takich jak:
- poprawa jędrności owoców oraz ogólnych ich walorów estetycznych
- wydłużenie przechowywania owoców oraz zmniejszenie ubytków powstałych w czasie ich przechowywania
- ograniczenie pękania owoców pestkowych
- wydłużenie czasu ekspozycji owoców
- eliminacja chorób roślin związanych z niedoborem wapnia
Kiedy przeprowadzić wapnowanie sadu?
Wapnowanie najlepiej przeprowadzić jesienią, kiedy to gleba nie jest jeszcze zamarznięta. Nawozy wapniowe można wysiewać również wczesną wiosną. Należy jednak pamiętać, aby nawozów wapniowych nie łączyć z nawożeniem fosforowym. Przerwa między jednymi, a drugimi powinna wynosić co najmniej 2 tygodnie.