Uprawa kukurydzy jesienią. Kiedy rozpocząć zbiór kukurydzy?
Jednym z najważniejszych momentów w uprawie kukurydzy jesienią jest jej zbiór, który przypada na październik. Pojawienie się czarnej plamki w ziarniakach i wyschnięcie liści okrywowych kolb to niechybny znak, że kukurydza osiągnęła w końcu dojrzałość. Pozostaje już jedynie wziąć pod uwagę poziom wilgotności w ziarnie i czekać na warunki pogodowe sprzyjające zbiorom. W uprawie kukurydzy jesienią ważne jest aby podczas zbioru wilgotność ziarna była jak najniższa, co pozwoli na ograniczenie kosztów jego dosuszania oraz na ograniczenie uszkodzeń powstałych podczas omłotu.
Stadium czarnej plamki
Stadium czarnej plamki w ziarniaku tworzy się na skutek zamknięcia kanalików doprowadzających substancje odżywcze oraz wodę do ziarniaka około 60 dnia od początku wiechowania kukurydzy. Pojawienie się czarnej plamki u nasady ziarniaka stanowi sygnał, że ziarno przestało rosnąć i osiągnęło pełną dojrzałość fizjologiczną. W tej fazie jego dalsze dojrzewanie polega już jedynie na oddawaniu wody.
Sprawdź informacje na temat środki ochrony roślin: środki ochrony roślin
Wilgotność ziarna typu dent i flin a uprawa kukurydzy jesienią
Jednym z czynników wpływających na tempo dojrzałości zbiorczej jest typ ziarna. U odmian typu flint ziarno szybciej oddaje wodę do wilgotności 30%, jednak w efekcie końcowym jego wilgotność jest o około 2–3% niższa od ziarna typu dent.
Na kiedy zaplanować zbiory kukurydzy?
Termin zbioru kukurydzy wyznacza się, biorąc pod uwagę takie czynniki jak klasa wczesności (liczbę FAO) posiadanej odmiany oraz warunki pogodowe. Optymalny termin zbiorów kukurydzy przypada w okresie od 2 do 4 tygodni od osiągnięcia przez ziarniaki, w środkowej części kolby, stadium czarnej plamki. Dalsze dojrzewanie ziarna, polegające na oddawaniu wody, powoduje obniżenie wilgotności ziarna w czasie omłotu do około 28%. Zbyt wczesny zbiór roślin znacznie podnosi koszty dosuszania ziarna oraz zwiększa ryzyko jego uszkodzenia mechanicznego powstałego na skutek omłotu kombajnem. Natomiast jego opóźnienie pogarsza parametry jakościowe ziarna oraz znacznie zwiększa prawdopodobieństwo jego porażenia patogenami grzybowymi typu Fusarium.
Jeżeli chcesz wiedzieć więcej na temat uprawy kukurydzy zachęcamy do przeczytania artykułu: Uprawa kukurydzy – 5 rzeczy, które musisz wiedzieć