Mak polny – poznaj szkodliwego chwasta
Jego nazwy potoczne to na przykład krasa, patrak lub żer. Po łacinie Papaver rhoeas
Gatunek z rodziny makowatych, stosowany w ziołolecznictwie i kosmetyce. Symbol krwi polskich żołnierzy poległych w bitwie pod Monte Cassino.
Mak polny – rozpoznanie
Mak polny jest rośliną jednoroczną, jarą, dobrze zimującą. Dorasta do wysokości 90 cm.
Jego liścienie są równowąskie, o długości około 7 mm, nagie, zaostrzone.
Pierwsze liście są jajowate nagie lub lekko owłosione, również zaostrzone na szczycie.
Łodyga okrągława, wzniesiona, silnie owłosiona. Liście pojedynczo lub podwójnie pierzasto dzielne. Ząbkowane na brzegach.
Charakterystyczne cechy chwastu
Charakterystyczne, intensywnie czerwone kwiaty wyrastają na długich szypułkach z kątów liści. Owocem jest owalna torebka zwana makówką. Osiąga długości do 2 cm i jest naga. Nasiona są nerkowate, matowe jasno lub ciemno brunatne.
Mak polny jako chwast
Mak polny jest silnym konkurentem dla zbóż ozimych i roślin okopowych. Znacznie zwiększył swoją obecność na polskich polach w wyniku kompensacji . Jego obecność w paszy może prowadzić do podtrucia zwierząt. 10-20 sztuk tych roślin na m2 stanowi próg szkodliwości dla zbóż.
Dowiedz się więcej o produktach do ochrony roślin firmy FMC Agro Polska oraz całościowych rozwiązaniach pomagających w optymalizacji wzrostu roślin uprawnych. Czytaj więcej