Kompostowanie resztek pożniwnych i odpadów. Wiemy, jak zrobić to dobrze!

Kompostowanie jest czynnością właściwie niezbędną w każdym gospodarstwie, gdyż w ciągu całego okresu wegetacyjnego zbiera się dużo resztek pożniwnych i odpadów, które w jakiś sposób należy zutylizować. Po prostu przyorane, mogą zalegać w glebie latami i powoli rozkładać się w warunkach beztlenowych. Taki stan rzeczy ogranicza możliwość prawidłowego rozwoju roślin i sprzyja pojawieniu się chorób na plantacji. Jednak kompostowanie to nie tylko utylizacja materii organicznej, ale również sposób na uzyskanie niewielkim kosztem bardzo wartościowego, naturalnego nawozu.

  1. Zakładanie i formowanie pryzm kompostowych

  • Lokalizacja

Zaleca się zakładanie pryzm kompostowych w miejscach zacieni
onych, najlepiej w miejscu poprzednich pryzm. Pozwala to na przyśpieszenie rozwoju bakterii, nicieni i dżdżownic, odpowiedzialnych za właściwy przebieg tlenowej mineralizacji i humifikacji materii organicznej. Każda pryzma powinna być umiejscowiona na odpowiednim podłożu. W przypadku gleb piaszczystych zaleca się wyłożyć podłoże warstwą gliny, natomiast w miejscach porośniętych trawą należy usunąć całą jej warstwę.

  • Wymiary pryzmy

Do prawidłowego przebiegu procesu kompostowania, niezbędne jest zapewnienie odpowiedniej przestrzeni dla rozwoju mikroorganizmów biorących udział w tym procesie. Z tego powodu zaleca się, aby pryzma kompostowa miała szerokość około 150–200 cm, a wysokość około 80–100 cm. Jej właściwe wymiary są zależne od warunków klimatycznych panujących na danym obszarze. W przypadku miejsc, gdzie opady występują sporadycznie, praktykuje się układnie pryzm niskich i szerokich, natomiast na terenach gdzie występują częste opady kompostowanie odbywa się w pryzmach węższych u góry.

  • Ochrona przed nadmiernym wysychaniem

Ochrona przed nadmiernym nasłonecznieniem pozwala na zachowanie odpowiedniej wilgotności składowanego materiału. Dodatkowo, gromadzone resztki pożniwne i odpady, powinny być zabezpieczone przed nadmiernym wysychaniem osłoną ochronną.

  • Przykrycie pryzmy

Gdy pryzma osiągnie odpowiedni rozmiar należy pokryć ją w całości powłoką ochronną, która umożliwi rozpoczęcie fermentacji. Do tego celu można użyć między innymi: ziemię, słomę, czy nać kartoflaną.

Zachęcamy do przeczytania artykułu: Kompostowanie – dlaczego niektóre odpadki lepiej spalić?

2. Kompostowanie – jakie parametry?

  • Temperatura:

Temperatura w pierwszych dniach kompostowania może przekraczać 60°C, jednak w kolejnych sukcesywnie spada, co pozwala na unieczynnienie niektórych agrofagaów. W temperaturze 55°C giną nasiona chwastów oraz nicienie chorobotwórcze.

  • Wilgotność:

Kompostowany materiał powinien odznaczać się odpowiednią wilgotnością, gdyż to właśnie ona limituje przebieg mineralizacji. Procesy rozkładu przebiegają najlepiej przy wilgotności jego wilgotności wynoszącej 45–60%.

Uwaga! Czego absolutnie nie należy kompostować?

-Unikaj składowania części roślin porażonych takimi chorobami jak: zgnilizna korzeni, głownia kukurydzy, czy zgorzele

-Nie utylizuj materiału, który mógłby zaburzyć przebieg kompostowania, w tym: mięsa, kości, perzu i innych chwastów mogących wypuścić kłącza, roślin z dojrzałymi nasionami oraz resztek nieorganicznych.

Więcej na: środki ochrony roślin 

Polecamy także: