Choroby kukurydzy. Co najbardziej zagraża uprawie wiosną?
Grzyby z rodzaju Fusarium spp. oraz Phytium atakują uprawy kukurydzy już wiosną, chociaż nie wszystkie objawy porażenia widoczne są na samym początku wegetacji tej rośliny. W okresie wiosennym należy liczyć się z wystąpieniem takich jednostek chorobowych jak zgorzel siewek, zgorzel podstawy łodygi oraz zgniliznę korzeni. Szacuje się, że straty w plonach, które powodują choroby kukurydzy w skrajnych przypadkach mogą przekraczać 50%. Sprawdź co musisz o nich wiedzieć, aby skutecznie chronić swoją plantację.
Choroby kukurydzy
Zgorzel siewek kukurydzy
Wywołana jest przez patogeny grzybowe należące zarówno do rodzaju Fusarium spp., jak również Phytium. Zgorzel jest pierwszą wiosenną chorobą dotykającą uprawy kukurydzy. Typowymi jej objawami są brak wschodów roślin (zgorzel przedwschodowa) lub zamieranie siewek (zgorzel powschodowa). W pierwszym przypadku porażone rośliny brązowieją i zamierają przed wydostaniem się kiełków nad powierzchnię gleby. Zgorzel powschodowa, w pierwszej kolejności, objawia się żółknięciem liści oraz zahamowaniem wzrostu kukurydzy, następnie brunatnieniem i zamieraniem korzeni. Dla tej jednostki chorobowej charakterystyczne są brązowe uszkodzenia roślin w okolicy szyjki korzeniowej.
W zwalczaniu chorób grzybowych pomocne mogą okazać się fungicydy >>
Zgorzel podstawy łodygi oraz zgnilizna korzeni
Wywoływana jest grzybami należącymi do rodzaju Fusarium spp., które na plantacji pojawiają się już wiosną. Infekcja przez kilka pierwszych tygodni przebiega bezobjawowo, przez co pierwsze uszkodzenia roślin widoczne są dopiero w lipcu. Pierwszymi zauważalnymi objawami infekcji są zasychanie liści oraz zahamowanie wzrostu kukurydzy. Następnie na roślinie pojawiają się chlorotyczne plamy. Z czasem podstawa łodygi brązowieje i butwieje po czym pokrywa się grzybnią. W miarę rozwoju choroby kukurydzy stopniowo rozpada się wnętrze łodygi, przez co roślina pochyla się. Korzenie brunatnieją i z czasem gniją. Zgorzel podstawy łodygi oraz zgnilizna korzeni prowadzą do strat bezpośrednich w plonach kukurydzy mogących przekraczać 50%.
Uwaga na mikotoksyny
Zaatakowane przez grzyby z rodzaju Fusarium spp. ziarno kukurydzy zawiera mitoksyny, które mogą wywołać wiele chorób u ludzi i zwierząt. Z tego powodu ich wysoka zawartość w ziarnie dyskwalifikuje je do wykorzystania na cele spożywcze i paszowe.
Zachęcamy do zapoznania się z artykułem Insektycydy i fungicydy w uprawie kukurydzy – wiemy jak je efektywnie stosować
Zapobieganie infekcji
Źródłem infekcji mogą być zakażone ziarniaki, resztki pożniwne oraz gleba, w której zimują grzyby. Czynnikami sprzyjającymi fuzariozie są między innymi chłodna i deszczowa wiosna ograniczająca kiełkowanie i wschody roślin, zbyt gęsty siew oraz nieprawidłowe nawożenie azotem. Z tego powodu, w zapobieganiu wymienionym wcześniej chorobom kukurydzy, istotne jest zapewnienie odpowiedniego stanu fitosanitarnego pola, stosowanie sprawdzonego materiału siewnego oraz jego zaprawianie fungicydami, wykonywanie oprysków grzybobójczych, racjonalne nawożenie azotem oraz przestrzeganie zasad płodozmianu.