3 fakty o rzepaku, o których nie każdy wie
Oto 3 nieznane fakty o rzepaku:
Fakt 1. Skąd wziął się rzepak?
Rzepak jest prawdopodobnie mieszańcem kapusty warzywnej (Brassica oleracea) i kapusty właściwej (Brassica rapa)
Fakt 2. Zastosowanie rzepaku
– Roślina oleista
Z nasion uzyskuje się olej jadalny (olej rzepakowy), z niego wytwarza się również margarynę i inne tłuszcze kuchenne.
– Biodisel
Z oleju rzepakowego wytwarza się biodiesel – paliwo do napędu silników wysokoprężnych.
– Pasza dla zwierząt
Śruta poekstrakcyjna otrzymana po wytłoczeniu oleju jest cenną, zawierającą dużo białka paszą dla zwierząt.
– Materiał opałowy lub surowiec do wyboru płyt pilśniowych
Słoma rzepakowa może być wykorzystywana jako opał w kotłach parowych, lub może być wykorzystywana do produkcji płyt pilśniowych
– Roślina miododajna
Ze względu na dużą powierzchnię upraw roślina o bardzo dużym znaczeniu w pszczelarstwie.
Fakt 3. Najwięksi producenci rzepaku (średnia 2008-2012) (w milionach ton)
1. Kanada 13,6 mln t
2. Chiny 13,3 mln t
3. Indie 6,9 mln t