Kapusta głowiasta biała – co musisz wiedzieć o jej uprawie?
Kapusta głowiasta biała jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny kapustowatych i jest jednym z najchętniej uprawianych warzyw w naszym kraju. Ze względu na ogromną produkcję biomasy podczas wegetacji ma bardzo duże wymagania pokarmowe. Decydując się na jej uprawę sprawdź o czym musisz pamiętać.
Kapusta głowiasta biała lubi żyzną glebę
Kapusta głowiasta biała jest typowym warzywem klimatu umiarkowanego. Swój rozwój rozpoczyna już w temperaturze 5°C, jednakże najlepiej rośnie w temperaturach od 15 do 18°C. Kapusta ma wysokie wymagania dotyczące stanowiska. Wymaga żyznych gleb, o odczynie pH w zakresie 6,5−7,5. Uprawiana na glebach ciężkich nie wytwarza odpowiedniej wielkości głów. Z kolei gleby lekkie, ze względu na szybko parującą z nich wodę, są zbyt suche.
W zależności od długości wegetacji kapustę dzieli się na cztery odmiany:
- wczesne – okres wegetacji wynosi od 60 do 90 dni
- średnio wczesne – okres wegetacji wynosi od 100 do 120 dni
- średnio późne – okres wegetacji wynosi od 130 do 140 dni
- późne – okres wegetacji wynosi od 145 do 160 dni
Odmiany wczesne i średnio wczesne przeznaczone są na rynek warzyw świeżych. Z kolei do przetwórstwa oraz kiszenia wykorzystywane są odmiany średnio późne i późne.
Kapusta ma wysokie wymagania pokarmowe
Ze względu na ogromną produkcję biomasy produkowanej przez kapustę podczas wegetacji optymalny zakres składników pokarmowych znajdujących się glebie powinien wynosić (w mg/dm3): 100–150 N, 50–70 P, 150–225 K, 50–80 Mg, 20-50 S i 750–1500 Ca. Roślina ta źle znosi niedobory takich mikroelementów jak bor, mangan, miedź oraz molibden. Aby zapobiec pojawieniu się niedożywienia wymienionymi wyżej pierwiastkami zaleca się stosowanie nawożenia dolistnego roślin.