Bylica pospolita – rozpoznanie, szkodliwość i zwalczanie
Bylica pospolita (Artemisia vulgaris) dawniej była ceniona jako roślina lecznicza a nawet magiczna. Dzisiaj to niechciany chwast na działkach i poważny problem w uprawach polowych. Jak skutecznie walczyć z tym uciążliwym gatunkiem?
Bylica pospolita to pospolity chwast występujący na obszarze całego kraju. Obecnie ma niewielkie znaczenie w ziołolecznictwie oraz kuchni, natomiast jest szkodliwa na wielu płaszczyznach. To jeden z najobficiej pylących i najsilniej uczulających chwastów. Jest często przyczyną występowania pyłkowicy. Stanowi także zagrożenie dla upraw roślin. Jak ją rozpoznać?
Charakterystyka bylicy pospolitej
Bylica pospolita to wieloletni chwast wytwarzający grube kłącza. Osiąga zróżnicowaną wysokość (od 50 do nawet 240cm). Ma luźny, krzaczasty pokrój, łodyga jest mocno rozgałęziona. Liście są pojedynczo lub podwójnie pierzastodzielne, ciemnozielone, błyszczące na wierzchu i białawe od dołu (owłosione). Kwiatostan jest wiechowaty, ulistniony, złożony z drobnych koszyczków. Kwiaty są żółte lub czerwonawe. Kwitnie od lipca do września. Owocem jest ciemnobrunatna, podługowata niełupka. Jedna roślina w sprzyjających warunkach może wykształcić nawet kilkaset tysięcy nasion. W Polsce bylica jest gatunkiem rodzimym. Została natomiast zawleczona do Ameryki Północnej, gdzie zadomowiła się i traktuje się ją jako gatunek inwazyjny.
Przeczytaj również artykuł: Uprawy – zwalczanie chwastów i ochrona roślin
Szkodliwość chwastu
Roślina jest szkodliwa w uprawach polnych ze względu na dużą ekspansywność. Charakteryzuje się dużą siłą wzrostu i dobrymi zdolnościami regeneracyjnymi. Nawet z drobno pociętych fragmentów kłączy mogą wyrosnąć nowe rośliny. Gatunek wytwarza silny system korzeniowy, jest mocno osadzony w gruncie i tym samym trudny do zlikwidowania metodami mechanicznymi. Brakuje dokładnych opracowań dotyczących progów szkodliwości, ale nawet kilka niezwalczanych sztuk rosnących na plantacji może spowodować problem w przyszłych sezonach. Bardzo często bylica porasta brzegi pól, ale stopniowo wchodzi w głąb upraw. Osiąga znaczne rozmiary, rozrasta się wszerz, rośnie szybko. To sprawia, że jest poważną konkurencją o słońce, przestrzeń, wodę oraz składniki pokarmowe dla roślin uprawnych. Zagłusza słabsze gatunki. Osłabia ich wzrost i plonowanie. Może być żywicielem wielu szkodników roślin a także patogenów grzybowych (m.in. powodujących rdzę).
Zwalczanie Artemisia vulgaris
Zwalczanie bylicy pospolitej przy użyciu zabiegów agrotechnicznych jest nieskuteczne. Odchwaszczanie mechaniczne i bronowanie nie przynoszą rezultatów a mogą pomóc roślinie jeszcze bardziej rozprzestrzenić się na polu. Dlatego istotna jest profilaktyka – m.in. korzystanie ze sprawdzonego, czystego materiału siewnego. Na skrajach pól i na miedzach bylice powinno się regularnie wykaszać. Nie można dopuścić do wykształcenia nasion. Jeśli chwast wchodzi głęboko w uprawy i stanowi problem zaleca się stosowanie środków ochrony roślin. W sprzedaży nie ma zbyt dużej liczby skutecznych herbicydów, warto korzystać ze środków opartych na bazie acetochloru, dikamby i trichlopyru. Konkretne produkty powinno się dobierać względem rodzaju upraw, np.: gatunków uprawianych zbóż.