Zakwaszenie gleby w Polsce. Te rzeczy musisz wiedzieć!

W Polsce dominują gleby bardzo kwaśne(pH<4,5) i kwaśne (pH 4,6-5,5). Ich łączny udział w strukturze odczynu gleb stanowi 40% w skali kraju. Jednak w takich województwach jak łódzkie, mazowieckie, podkarpackie i podlaskie, przekraczają one 80%. Większość roślin uprawnych silnie reaguje na zakwaszenie gleby.

 

Czynniki wpływające na zakwaszenie gleby

Zakwaszenie gleby może być wynikiem procesów naturalnych, takich jak czynniki geologiczne i klimatyczne oraz antropogenicznych. na zakwaszenie gleby mogą mieć wpływ również inne czynniki m. in. intensyfikacja rolnictwa oraz stosowanie wysokich dawek nawozów mineralnych. W warunkach intensywnej uprawy w ciągu roku straty wapnia w glebie mogą przekraczać nawet 250 kg CaO/ha.  Proces ten przebiega w sposób ciągły, a niedobory wapnia w glebie muszą być regularnie uzupełniane poprzez jej  wapnowanie.

Więcej informacji na temat wapnowania gleby znajdziesz tutaj:

Wapnowanie na wiosnę – dlaczego warto to robić?

 

zakwaszenie-glebyToksyczne kationy glinu (Al3+)

W wyniku silnego zakwaszenia gleby (pH<5) dochodzi do uwalniania do roztworu glebowego kationów glinu (Al3+), które w nadmiarze są toksyczne dla roślin. Na negatywne działanie glinu najbardziej narażona jest strefa korzeniowa roślin. Glin hamuje syntezę DNA, wzrost i rozwój korzeni oraz całej rośliny, hamuje pobieranie kationów wapnia (Ca2+) oraz magnezu (Mg2+) oraz zaburza przebieg procesów biochemicznych w roślinie. Do roślin bardzo wrażliwych na glin należą: burak, pszenica i jęczmień, zaś do średnio wrażliwych owies, pszenżyto i ziemniaki.

 

Wrażliwość roślin na zakwaszenie gleby

Wyróżnia się 3 grupy roślin w zależności od ich wrażliwości na zakwaszenie gleb:

  • silnie reagujące na zakwaszenie gleby (optymalne pH 6,0-7,5): buraki cukrowe, jęczmień, kukurydza, pszenica i rzepak;
  • mniej wrażliwe na zakwaszenie gleby (optymalne pH 5,0-6,5): owies, pomidory, ziemniaki, żyto;
  • mało wrażliwe na zakwaszenie gleby (optymalne pH <5,0): gryka, rabarbar, tytoń.

Polecamy także: