Świdośliwa – o uprawie
Świdośliwa to stosunkowo nowy gatunek krzewu owocowego, który zyskuje popularność w Polsce. O uprawie tej mało znanej rośliny warto wiedzieć, że jest stosunkowo prosta, a sam krzew wykazuje dużą odporność na mróz i choroby. Z kolei owoce świdośliwy posiadają duże walory dietetyczne i smakowe. Co warto wiedzieć o uprawie świdośliwy?
Świdośliwa – charakterystyka
Świdośliwa to roślina z rodziny różowatych, która pochodzi z Ameryki Północnej. W zależności od gatunku, może osiągając nawet 8 metrów wysokości. Jest rośliną samopylną, a jej białe kwiaty zebrane są w groniaste kwiatostany. Owoce świdośliwy przypominają jagody, mają średnicę 10–15 mm i ciemną barwę, wynikającą z obecności antocyjanów – fitozwiązków o silnych właściwościach prozdrowotnych. Świdośliwa zaczyna owocować już w drugim roku po posadzeniu, jednak pełnię owocowania osiąga w kolejnych latach. Owoce świdośliwy dojrzewają stosunkowo wcześnie, bo od połowy czerwca do połowy lipca.
Świdośliwa – stanowisko pod uprawę
Ze względu na to, że świdośliwa jest rośliną długowieczną bardzo ważny jest wybór odpowiedniego stanowiska i zachowanie prawidłowej rozstawy podczas sadzenia. Chociaż świdośliwa ma niewielkie wymagania glebowe, najlepiej plonuje na glebach średnio żyznych, wilgotnych i zasobnych w próchnicę, o pH w zakresie od 6 do 7,5.
Stanowisko pod uprawę świdośliwy powinno być słoneczne lub lekko zacienione. Zalecana rozstawa roślin to 4,2–4,5 metra między rzędami oraz 0,7–0,8 metra w rzędzie. W przypadku zbioru kombajnowego konieczne jest zwiększenie tych odległości.
Kiedy sadzić świdośliwę?
Termin sadzenia świdośliwy zależy od typu sadzonek. Sadzonki świdośliwy z odsłoniętym systemem korzeniowym najlepiej umieszczać w gruncie jesienią, w okresie od końca września do połowy października. Dzięki temu rośliny zdążą się zaaklimatyzować przed zimą i wiosną rozpoczną intensywny wzrost. Z kolei sadzonki doniczkowe sadzi się wiosną po wcześniejszym zahartowaniu roślin na zewnątrz.
Pielęgnacja uprawy
Ze względu na szybki wzrost świdośliwy, regularne cięcie jest niezbędnym zabiegiem pielęgnacyjnym. Świdośliwa najlepiej owocuje na młodych, zeszłorocznych lub dwuletnich pędach. Bezpośrednio po posadzeniu świdośliwy wykonuje się cięcie formujące, które stymuluje rozwój pędów szkieletowych.
Od 4–5 roku po posadzeniu, wczesną wiosną, należy przeprowadzić cięcie prześwietlające, podczas którego usuwa się stare i uszkodzone pędy. Silniejsze cięcia zaleca się wykonywać od 6–8 roku. Natomiast cięcie odmładzające, polegające na przycięciu wszystkich pędów tuż nad ziemią, stosuje się w przypadku starych, 12–15 letnich roślin.
W okresie intensywnego wzrostu krzewów i dojrzewania owoców śiwdośliwy, konieczne jest zapewnienie odpowiedniego nawodnienia uprawy. Brak opadów i okresowe susze mogą negatywnie wpłynąć na wielkość plonu oraz rozmiar owoców. Dodatkowo, istotnym elementem pielęgnacji plantacji świdośliwy jest eliminacja chwastów, za pomocą metod mechanicznych, jak i chemicznych.
Do zwalczania szkodników w uprawie świdośliwy można stosować Exirel® SPRAWDŹ.