Przygotowanie sadu do zimy
Jesień w sadzie, już po zbiorach owoców, przebiega pod znakiem przygotowania drzew i krzewów do nadejścia zimy. Przygotowanie sadu do zimy obejmuje to nie tylko bezpośrednią ochronę przed ujemnymi temperaturami, ale również nawożenie dolistne skupiające się na poprawie odporności. Nie można zapomnieć także zabiegach fitosanitarnych. Jakie dokładnie działania wykonywać?
Jesienne przygotowanie sadu do zimy jest dla sadownika mniej intensywnym czasem niż na przykład wiosna, jednakże również o tej porze nie brakuje zabiegów, które trzeba wykonać.
Prace polegające na utrzymaniu czystości w sadzie
Utrzymanie higieny w sadzie to podstawowy punkt programu integrowanej ochrony roślin. Resztki pozbiorowe, opadłe liście czy zalegające na drzewach i krzewach „mumie”, tj. zaschłe owoce mogą być źródłem występowania patogenów, czasem także szkodników. Dlatego jesienne prace powinny skupiać się na usunięciu przyczyn potencjalnych, przyszłych problemów.
Przygotowanie sadu do zimy
Liście warto grabić i utylizować. Zaleca się wykonać jesienny oprysk pięcio-siedmioprocentowym mocznikiem, gdy liście są jeszcze na drzewach, ale zaczynają już opadać. Ten zabieg przyspiesza ich rozkład, a przy okazji zaburza rozwój grzybów. Takie działanie w szczególności praktykuje się u jabłoni i grusz, gdyż chroni przed parchem. Jednocześnie w ten sposób drzewom dostarcza się azot.
Mumie powinno się usuwać, nie powinny zalegać na drzewach. Warto zlikwidować także chwasty, które mogą być miejscem zimowania lub żywicielami dla patogenów i szkodników.
Bezpośrednie zabezpieczenie przed mrozem
Młode drzewa i krzewy czy gatunki wrażliwe na mróz należy zabezpieczyć przed skutkami ujemnych temperatur. Pnie obsypuje się kopczykami ziemi o wysokości około trzydzieści centymetrów. Szczególnie newralgiczne jest miejsce szczepienia. Ponadto w mniejszych sadach często praktykuje się metodę owijania drzewek materiałem przepuszczającym powietrze, na przykład tekturą falistą.
Przygotowanie sadu do zimy – nawożenie dolistne, które poprawia odporność drzew i krzewów owocowych
Zabieg dokarmiania dolistnego powinno się wykonać możliwie jak najszybciej po zbiorach. Istotne jest, aby liście były jeszcze zdrowe. W dodatku przymrozki ograniczają transport składników pokarmowych z blaszek liściowych do pędów. Zwykle wykonuje się jeden do trzech zabiegów nawożenia w odstępach, co dziesięć-czternaście dni.
Drzewom i krzewom zaleca się dostarczyć mikroelementy – bor i cynk. Mikroelementy zwiększają zimotrwałość i odporność roślin na wiosenne przymrozki. Wiosną, kiedy ruszy wegetacja, rośliny mogą z nich szybciej skorzystać niż w przypadku tradycyjnego nawożenia doglebowego.
Mikroelementy pełnią także inne ważne role, m.in. pozytywnie wpływają na kwitnienie i zawiązywanie owoców. Później owoce mają gładszą, bardziej wyrównaną skórę i są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne.
Bardzo dobre rezultaty daje stosowanie nawozów dolistnych skompleksowanych aminokwasami. Składniki pokarmowe są wtedy łatwo i szybko przyswajalne.
Ochrona przed rakiem drzew owocowych
W uprawie drzew ziarnkowych coraz częstszym problemem jest rak drzew owocowych wywołany przez Neonectria ditissima. Patogen zimuje na porażonej powierzchni tkanek. Sprzyjają mu zranienia kory. Profilaktycznie przeciw chorobie stosuje się fungicydy miedziowe. Porażone pędy powinno się wycinać, a rany smarować pastą lub żelem ochronnym. W przypadku mocniejszych infekcji rośliny powinno się usuwać z sadu.