3 fakty o kukurydzy – zaskoczony?
Oto 3 nieznane fakty o kukurydzy:
Fakt 1. Historia uprawy
Pochodzenie – Meksyk
Początki uprawy – 5000 lat. p. n. e
Początki upraw w Polsce – XVII – XVIII w.
Przypuszcza się, że pierwsze nasiona kukurydzy przywiozła do Hiszpanii druga wyprawa Kolumba.
Fakt 2. Zastosowanie kukurydzy
Surowiec lekarski
- Znamiona kukurydzy wykorzystuje się jako lek moczopędny. W przypadku problemów z oddawaniem moczu stosuje się go jako przeciwzapalny i rozkurczowy.
Biopaliwo
- Stany Zjednoczone przeznaczają na ten cel ok. 40% uprawianej kukurydzy.
- Unia europejska ok. 2% produkcji.
Pasza dla zwierząt gospodarskich
Kosmetologia
- Mączkę kukurydzianą wykorzystuje się w kosmetologii.
- Łagodzi podrażnienia i działa przeciwalergicznie.
- W połączeniu z olejem rycynowym stosuje się na obrzęki.
Alkohol
- Surowiec do produkcji alkoholu zarówno w gorzelniach, jak i browarach.
Olej kukurydziany
Fakt 3. Najwięksi producenci kukurydzy 2012:
Stany Zjednoczone 273,8 mln t
Chiny 208,3 mln t
Brazylia 71,3 mln t
Polska 4 mln t