Zdolność przechowalnicza jabłek. Wiemy jak ją podnieść
Zdolność przechowalnicza jabłek jest czynnikiem, który wpływa na jakość handlową owoców, a co za tym idzie zysk z ich uprawy. Nawet z pozoru niewielkie zaniedbania we właściwym przygotowaniu owoców do przechowywania powodują znaczne straty finansowe. Sprawdź jak skutecznie podnieść jakość jabłek oraz ich zdolność przechowalniczą.
Cały rok dbaj o swój sad
Jednym z czynników wpływających na jakość jabłek oraz ich zdolność przechowalniczą jest utrzymanie roślin w sadzie w dobrej kondycji. Przez cały okres wegetacyjny rośliny powinny być odpowiednio chronione przed szkodnikami oraz patogenami będącymi przyczyną chorób jabłoni. Niezwykle istotne jest odpowiednie odżywienie roślin, gdyż braki składników pokarmowych powodują zaburzenia dojrzewania jabłek oraz ich pękanie.
Zdolność przechowalnicza jabłek, a zbiory jabłek
Kolejnym czynnikiem warunkującym odpowiednią jakość jabłek oraz ich zdolność przechowalniczą jest odpowiednie przeprowadzenie zbioru owoców. Wyznaczenie jego terminu powinno być poprzedzone analizą jędrności miąższu jabłek. Jabłka zbierane zbyt wcześnie trudno się odrywają i narażone są na wgniecenia zrobione palcami. Kolejnym elementem zbioru, na który należy zwrócić szczególną uwagę jest przesypywanie jabłek do skrzyń. Jabłka uderzając do siebie wzajemnie się wgniatają.
Choroby przechowalnicze jabłek
Choroby przechowalnicze jabłek podczas całego okresu wegetacji roślin mogą przebiegać bezobjawowo, a ujawniać się dopiero podczas przechowywania zebranych owoców. Do najczęstszych chorób jabłek mogących wystąpić podczas ich przechowywania należą gorzka zgnilizna jabłek oraz szara pleśń jabłek. Szkodliwość tych dwóch chorób grzybowych jest szczególnie duża w latach o chłodnym i deszczowym przebiegu pogody.
Wapń dla zdrowych jabłek
Niski poziom wapnia w roślinie zwiększa ryzyko wystąpienia przebarwień i uszkodzeń jabłek oraz znacznie ogranicza ich jakość i zdolność do przechowywania. Aby przeciwdziałać temu zjawisku zaleca się stosowanie preparatów dolistnych dostarczających roślinom wapnia, magnezu, azotu, boru oraz cynku w odpowiednich proporcjach.