Skoczek winoroślowy
Skoczek winoroślowy Empoasca vitis to groźny szkodnik winorośli, który w ostatnich latach pojawił się również w Polsce. Powoduje uszkodzenia liści, które prowadzą do osłabienia roślin oraz ograniczenia ich wzrostu i plonowania. Jak skutecznie zwalczać tego szkodnika?
Skoczek winoroślowy – występowanie i charakterystyka
Skoczek winoroślowy to powszechny szkodnik występujący w wielu rejonach Europy, północnej Afryki i Azji. W Polsce występuje od kilki lat i zasiedla różne gatunki drzew i krzewów. Szczególnie chętnie pojawia się na winorośli. Jednak można go również spotkać m.in. na chmielu i ziemniakach.
Dorosłe osobniki skoczka winoroślowego mają wydłużone ciało o długości 2-3 mm, zazwyczaj w odcieniach zieleni lub różu. Larwy początkowo białe, jednak z czasem zaczynają przypominać osobniki dorosłe. Jaja białe, podłużnego kształtu o długości około 0,7 mm.
Biologia i objawy żerowania
Osobniki dorosłe skoczka winoroślowego zimują głównie na krzewach iglastych. Z nadejściem wiosny owady migrują na winorośl, gdzie przystępują do składania jaj na liściach. W ciągu roku rozwijają się zwykle trzy lub cztery pokolenia tego szkodnika.
Owady te żerują na spodniej stronie liści. Na porażonych liściach pojawiają się nekrozy. Nerwy stopniowo zasychają, a cała blaszka liściowa stopniowo brunatnieje. Przy dużym nasileniu występowania szkodnika może dochodzić przedwczesnego opadania liści oraz zahamowania wzrostu i owocowania roślin.
Monitoring skoczka winoroślowego
Ocena liczebności skoczka winoroślowego w uprawach może być prowadzona za pomocą prostych metod obserwacyjnych. Jedną z nich jest otrząsanie pędów. Po jednym pędzie z 35 losowo wybranych roślin rozmieszczonych po przekątnej plantacji. Dodatkowo, od maja do końca sierpnia warto kontrolować liście. Przegląda się po 5 liści z 20 losowo wybranych krzewów w różnych częściach pola, ze szczególnym uwzględnieniem dolnej strony blaszki liściowej, gdzie szkodnik najczęściej żeruje. Najlepszy czas do obserwacji to popołudnie lub dni pochmurne, kiedy owady są mniej ruchliwe i łatwiej je zauważyć.
Skoczek winoroślowy – zwalczanie
Skoczek winoroślowy może być skutecznie zwalczany przy użyciu substancji czynnej cyjanotraniliprol, która działa zarówno kontaktowo, jak i żołądkowo, hamując żerowanie szkodnika i ograniczając jego populację. Preparaty oparte na tej substancji szybko eliminują owady, zmniejszają liczebność kolejnych pokoleń i chronią liście oraz plon przed uszkodzeniami. Jednym z takich preparatów jest Exirel® 100 SE, który dzięki zawartości cyjanotraniliprolu w nowoczesnej postaci CYAZYPYR® zapewnia długotrwałą ochronę winorośli nawet do 3 tygodni po zastosowaniu.





