Stosowanie nawozów zielonych – Sprawdź jakie dają korzyści
Nawozy zielone są jednym ze sprawdzonych sposobów poprawiania jakości gleby oraz dostarczania jej niezbędnych składników pokarmowych, przy jednoczesnym zachowaniu różnorodności mikroorganizmów glebowych. Ponadto stosowanie nawozów zielonych pozwala zachować odpowiedni stan fitosanitarny gleby. Nawozy pełnią ważną rolę w gospodarstwach ekologicznych, ale mogą być również z powodzeniem stosowane w rolnictwie zrównoważonym. Zobacz, kiedy wysiewać nawozy zielone i które gatunki najlepiej się do tego nadają.
Stosowanie nawozów zielonych daje dodatkową porcję materii organicznej
Uprawa roślin przeznaczonych na nawozy zielone pozwala na bezpieczne dostarczenie glebie dużej porcji materii organicznej, która pod wpływem działania mikroorganizmów glebowych zostanie przetworzona na próchnicę. Niewątpliwą stosowanie nawozów zielonych daje wiele zalet m.in. wzbogaca glebę w składniki mineralne. Najlepsze w tym celu są gatunki szybko rosnące, charakteryzujące się silnym systemem korzeniowym, takie jak bobik, facelia, łubin żółty, peluszka, rzepik, seradela, wyka lub żyto.
Poprawa struktury gleby oraz zapobieganie stratom wilgoci
Rośliny uprawiane na nawóz zielony charakteryzują się dobrze rozwiniętym systemem korzeniowym. Wywiera on istotny wpływ na strukturę gleby. Może rozluźniać glebę, a przez co podnosić jej przepuszczalność oraz korzystnie wpływać na jej napowietrzenie lub w przypadku gleb luźnych ochraniać je przed niszczycielskim działaniem wiatru. Łan roślin uprawianych na nawóz zielony dokładnie zakrywa powierzchnię gleby, co przeciwdziała nadmiernemu jej przesychaniu.
Poprawa stanu fitosanitarnego gleby
Uprawa niektórych gatunków roślin pozwala na zahamowanie rozwoju agrofagów oraz patogenów w glebie. Przy podnoszeniu stanu fitosanitarnego gleby unika się wysiewania tuż po sobie gatunków należących do tej samej rodziny. Wyjątkiem od tej reguły jest zwalczanie kiły kapusty za pomocą rzepaku ozimego lub gorczycy. W celu zahamowania rozwoju pędraków oraz kiełkowania chwastów polecane jest stosowanie nawozów zielonych takich jak uprawa gryki, natomiast w celu ograniczenia rozwoju drutowców oraz nicieni preferowane są gorczyca oraz rzepik.
Jak gatunek wybrać i kiedy go wysiewać
Rośliny przeznaczone na nawóz zielony mogą być wysiewane zarówno jako plon główny, międzyplon lub poplon. Stosowanie nawozów zielonych powinno być poprzedzone dokładnym rozeznaniem, które może nam pomóc w wyborze konkretnej rośliny. Przy podjęciu decyzji powinniśmy kierować się trzema aspektami: terminem siewu, celem zastosowania nawozu oraz rodzajem gleby. Gatunkami zalecanymi do wszystkich typów gleb są łubin żółty oraz wyka, do gleb lekkich preferowana jest seradela, natomiast średnich i ciężkich peluszka. Od początku lipca, do drugiej połowy sierpnia należy wysiewać te rośliny, które będą przekopywane jesienią, natomiast w sierpniu i we wrześniu gatunki ozime, które będą przekopywane wiosną.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat ochrony roślin i prawidłowego nawożenia przeczytaj poniższe artykuły:
Nawozy zielone – poznaj tajniki ich stosowania >>
4 kluczowe mikroelementy w rozwoju roślin >>
Produkty, które mogą być pomocne w osiągnięciu lepszych plonów: