Jesień na polu. Jakie prace powinien wykonać rolnik w październiku?
Jesień na polu to czas bardzo intensywnych prac związanych z siewem i ochroną ozimin. O ile na większości pól zboża są już wysiane, to ochrona plantacji przez chwastami i szkodnikami jeszcze przed nami.
1. Siew zbóż ozimych
Optymalny okres wysiewu zbóż ozimych uzależniony jest od przebiegu pogody oraz warunków glebowych. Według specjalistów w pierwszym tygodniu października, w niektórych rejonach naszego kraju, dopuszczalny jest wysiew pszenicy ozimej, żyta oraz pszenżyta. Jednakże należy pamiętać, że opóźnienie siewu zbóż wymaga zwiększenia obsady i wysiewu oraz może wiązać się ze spadkiem plonowania roślin.
Więcej na temat siewu zbóż ozimych znajdziesz tutaj: Termin siewu zbóż ozimych
2. Jesień na polu – Ochrona ozimin przed chwastami
Odchwaszczanie zbóż jest jednym z pierwszych i najważniejszych zabiegów agrotechnicznych wykonywanych jesienią. Młode oziminy nie są w stanie same sobie poradzić ze znacznie szybciej rozwijającymi się od nich roślinami konkurencyjnymi. Niezwalczone jesienne chwasty, w przerwę wegetacyjną wchodzą znacznie lepiej ukorzenione i odżywione niż zboża. Dodatkowo, rzadko wymarzają i potrafią szybciej od ozimin wznowić wegetację i osiągnąć kolejne fazy rozwojowe bardzo trudne do zwalczenia środkami ochrony roślin. Jesiennym sprawdzonym rozwiązaniem problemu miotły zbożowej i szerokiego zakresu chwastów dwuliściennych, takich jak gwiazdnica pospolita, fiołek polny, jasnota purpurowa, mak polny, maruna bezwonna, miotła zbożowa, niezapominajka polna, przytulia czepna, przetacznik bluszczykowy, samosiewy rzepaku, tasznik pospolity, w zbożach ozimych jest preparat Battle Delta® 600 SC
3. Chronić przed mszycami
Jesień na polu to również inwazja mszyc. Mszyca czeremchowo-zbożowa (Rhopalosiphum padi) jest najliczniej i najpospoliciej występującym gatunkiem mszyc u zbóż ozimych. Monitoring jej pojawu powinno się rozpocząć już wczesną jesienią na młodych oziminach. Bagatelizowanie wystąpienia tego szkodnika może okazać się katastrofalne w skutkach. Żerując na młodych zbożach nie tylko obniża ich kondycję przed zimą, ale również przenosi groźną chorobę jaką jest żółta karłowatość jęczmienia (BYDV – Barley Yellow Dwarf Virus).